MUP Srbije: Provjerit ćemo ko je pomagao Sefiću

Piše: Velimir Ilić 

BEOGRAD – Sanjin Sefić, koji je od ponedeljka najtraženiji u regionu, uhapšen je u Novom Sadu u sredu naveče oko 22 sata, na ulici, bez mogućnosti da se pruži otpor srpskoj policiji koja je čekala samo Interpolovu poternicu kao pravni osnov za privođenje.

Uhapšen je centru Novog Sada, u Bulevaru oslobođenja, na jednoj autobuskoj stanici, a kad su mu prišli novosadski policajci nije se opirao, pišu srpski mediji.

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da je Sefić preko Novog Sada pokušao da se domogne Mađarske, a potom i neke od drugih evropskih država, gde verovatno ima poznanike koji bi mu mogli biti jataci.

Sefiću, osumnjičenom da je, sumanuto vozeći “golf 6” kroz crveno svetlo, kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu usmrtio studentkinje Selmu Agić i Editu Malkoč, nepuna dva sata poslije hapšenja, određen je ekstradicioni pritvor.

Nejasni detalji

Njegovom izručenju nema prepreka jer su Srbija i BiH 2013. godine potpisale sporazum o međusobnoj saradnji i ekstradiciji osumnjičenih ili osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih dela. Sledom tog sporazuma, u slučaju Sefić čeka se još samo ispunjenje procesnih uslova da bude izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

Moguće prevremeno izručenje

Početak ekstradicionog pritvora Sanjinu Sefiću računa se od 12. oktobra i može najduže trajati do dva meseca, ali će – po svemu sudeći- on u nadležnosti srpskih pravosudnih vlasti biti znatno kraće.

Naime, raspoloženje policijsko-pravosudnih vlasti u Srbiji je, sudeći po izjavama ministra polisije Nebojše Stefanovića, da se kolegama iz BiH pomogne da bi što pre procesuirali ovaj slučaj i Sefića izveli na optuženičku klupu.

Ministarstvu pravde Srbije već je stigao zahtev sarajevskog Kantonalnog suda za izručenje Sefića. Zahtev je, po uobičajenoj proceduri, prosleđen Višem sudu u Novom Sadu koji odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje. Kantonalni sud u Sarajevu je, uz naredbu za raspisivanje poternice, već doneo i rešenje o pritvoru.

 

“Bićemo u kontaktu sa kolegama uz BiH kako bi što brze okončali kompletan postupak. Ljude uvek pogode događaji poput stradanja nedužnih devojaka u Sarajevu, ali je naša policija poslala jasnu poruku da oni koji se na bilo koji način ogreše o zakon neće moći da nađu utočiste u Srbiji”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je potvrdio i da Sefić nema državljanstvo Srbije, niti na teritoriji te zemlje ima prijavljeno prebivalište ili boravište, mada su se takve spekulacije pojavile u regionalnim medijima.

Pretpostavljalo se da će Sefić, posle bekstva sa mesta nesreće koju je izazvao, pobeći i iz Sarajeva, u neku od okolnih zemalja jer je sarajevska policija za kratko vreme utvrdila da je on sedeo za volanom “golfa”, pa je Kantonalni sud u Sarajevu raspisao poternicu.

Ostaje, međutim, nejasno kako se desilo da – u vreme kad se već znalo da je osumnjičen kao vinovnik tragične saobraćajne nesreće – bez problema pređe granicu BiH i uđe u Srbiju?

Tvrdnje beogradskih medija

Odgovor na ovo pitanje utoliko je važniji jer je, navodno, o njegovom bekstvu bila obaveštena i Granična policija BiH i upozorena na mogućnost da se Sanjin Sefić pojavi na nekom međudržavnih prelaza BiH sa susednim zemljama. Potencijalnoj intervenciji Granične policije BiH nije činilo prepreku što u tom času još nije bila raspisana Interpolova poternica sa Sefićem jer bi eventualno hapšenje, u slučaju da ga graničnari otkriju, bilo na teritoriji BiH.

Prema nezvaničnim saznanjima koja razmenjuju beogradski novinari, pozivajući se na svoje policijske izvore – Sanjin Sefić je ušao u Srbiju na graničnom prelazu Uvac u utorak ujutro, oko pola sedam.

Na granicu sa Srbijom, tvrde, dovezao ga je jedan član porodice, a dalje ga je, navodno, preuzeo taksista iz Priboja.

Za sada se, međutim, samo nagađa da li je sa područja Priboja, gde je ušao u teritoriju Srbije, otišao prvo ka Novom Pazaru i Tutinu, gde, navodno, ima prijatelje, ili se, opet uz nečiju pomoć, uputio ka Novom Sadu.

Resorne službe i odeljenja MUP Srbije će, kako tvrde izvori Al Jazzere u policiji, “operativno proveriti” ko se sve i kako Sanjinu Sefiću našao pri ruci na putu od Uvca i Priboja do Novog Sada jer je “reč o osobi iz kriminalnog miljea”, a takvi, pokazala su ranija iskustva u saradnji policija u regionu, “ne znaju za granice, veru i naciju”.

Istovremeno, ministar srpske policije Nebojša Stefanovićr poručio je da će “MUP Srbije pružiti svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima”.

Izvor: Al Jazeera