ISIL i Haftar – dvije strane iste medalje?

Libija
Snage Vlade nacionalnog jedinstva posljednjih sedmica suzbile su 14-mjesečni napad na Tripoli (Reuters)

Piše: Abdel Aziz Pasha 

Napadi grupe Islamska država Irak i Levant na naftne luke u Libiji, a naročito na terminal Al-Sedra, koji je 200 kilometara udaljen od uporišta te oružane grupe u gradu Sirteu u centralnom dijelu države, potakli su pitanja o tajni napretka ISIL-ovih snaga i imaju li takva dešavanja ikakve veze s penzioniranim generalom Khalifom Haftarom.

Posljednji ISIL-ov napad na terminal Al-Sedra dešava se u vrijeme kada se u gradu Ajdabiyi – koji se nalazi nedaleko od područja naftnog polumjeseca – sedmicama vode borbe između pristalica generala Haftara i Savjetodavnog vijeća revolucionara Ajdabiye i okolnog područja.

Sigurnosni i vojni vakuum između istočnog i zapadnog područja jedan je od razloga napretka ISIL-a u pravcu naftnih terminala, kako tvrde strane koje se bore protiv te grupe na toj teritoriji.

U isto vrijeme, s njihove strane pristižu i optužbe na račun snaga Haftara za pružanje pomoći ISIL-ovim borcima, dok za tu grupu i snage Haftara ponekad kažu da su dvije strane iste medalje.

Veliki vakuum

Mohammed al-Nouas, podsekretar Ministarstva odbrane u Vladi libijskog Generalnog nacionalnog kongresa, ISIL-ov uspjeh da dopre do područja naftnog polumjeseca pripisuje njegovoj sposobnosti da iskoristi sigurnosni i vojni vakuum između istočne i zapadne regije, koji je posljedica političkih i vojnih podjela.

Al-Nouas za Al Jazeeru ističe kako postoje i određene sumnje da ISIL akcije provodi u koordinaciji i saradnji s penzioniranim generalom, “s obzirom na to da je Haftar vojne akcije tokom posljednjih sedmica usredsredio na grad Ajdabiyu, kao pripremu za napredak te oružane grupe u pravcu naftnog polumjeseca”.

Dodaje da Haftar i “oni koji stoje iza njega” nakon neuspjeha u Benghaziju trebaju nešto čime će pokazati snagu na terenu i predstaviti se međunarodnoj zajednici kao sila koja dominira na području naftnog polumjeseca. Također, otkriva da postoje određeni planovi vlasti u zapadnoj regiji za suprotstavljanje ISIL-u na efikasniji način.

S druge strane, Ali al-Hassi, glasnogovornik snaga koje osiguravaju libijska naftna postrojenja u centralnoj regiji, kazao je kako će oni u narednim danima otkriti kome pripadaju avioni koji su im pomagali u borbama protiv grupe ISIL te da ti avioni nemaju nikakve veze s generalom Haftarom.

Al-Hassi za Al Jazeeru pojašnjava da Haftarove snage pokušavaju odvratiti pažnju njihovih vojnika borbama koje su pokrenuli u gradu Ajdabiyi, kako bi se jedan broj boraca stacioniranih na tamošnjim naftnim lukama povukao sa svojih položaja i uzvratio na napade Haftarovih vojnika. Tako bi područje naftnog polumjeseca ostalo bez snaga koje bi mogle pružiti otpor ISIL-u, čime bi se omogućio njihov dalji napredak bez da se suoče s nekim značajnijim preprekama.   

U isto vrijeme Ibrahim Jathran, zapovjednik snaga koje osiguravaju libijska naftna postrojenja u centralnoj regiji, rekao je u televizijskom obraćanju da su “Haftar i ISIL dvije strane iste medalje”. Mohammed al-Ajtal, zamjenik načelnika Generalštaba nacionalne konferencije, naglasio je da je predsjedništvo tog generalštaba koordiniralo vojne akcije s komandantom teritorijalne odbrane Ajdabiye kako bi odbili ISIL-ov napad na naftni polumjesec.

Vojni stručnjak i bivši pilot opozicije Adel Abdel-Kafi smatra da ISIL nastoji preuzeti kontrolu nad naftnim područjima i na taj se način zaštititi od napada, budući da postoji bojazan da bi se skladišta nafte mogla zapaliti. Pomoću nafte koja se nalazi u lukama, ISIL želi osigurati i finansijska sredstva, a to bi značilo i širenje kontrole nad većim geografskim područjem.

Naftni polumjesec

Abdel-Kafi smatra da su mnogi pokazatelji saradnje između Khalife Haftara i ISIL-a u Sirteu “te da je upravo on taj koji je mnogo puta spriječio revolucionare da napreduju prema području Al-Fataih, gdje su koncentrirane snage ISIL-a. Haftarovi avioni su, također, bombardirali miliciju lojalnu snagama libijske Vlade u Tripoliju, 166. bataljon, kada su uspjeli upasti u kongresnu dvoranu ‘Ouagadougou’ u Sirteu, jednu od glavnih sjedišta organizacije u gradu”.

Mohamed al-Manfour, komandant operativnog centra zračnih snaga generala Haftara u Benghaziju, u telefonskom obraćanju na jednom od satelitskih kanala rekao je da njihovi avioni na aerodromima u gradovima Ra's Lanuf i Brega – koji se nalaze na području naftnog polumjeseca – nisu učestvovali u borbi protiv ISIL-ovih snaga, jer je Vrhovna komanda izdala naređenje da budu u stanju pripravnosti, ali da ne napuštaju baze.

Abdel-Kafi sa sigurnošću tvrdi da Haftar, uprkos nekoliko neuspjelih pokušaja, još teži ka tome da dođe do strane vojne intervencije u Libiji.

Nakon što je izgubio većinu snaga u bitkama u Benghaziju, sada pokušava pružiti priliku snagama ISIL-a da preuzmu kontrolu nad naftnim polumjesecom. To bi uzrokovalo još veću konfuziju i haos u državi, zahtijevajući uplitanje stranih vojnih sila.

Izvor: Al Jazeera