Asadov režim granatira u vrijeme iftara

Zidovi domova postaju prepreka koja ljude štiti od direktnog udara raketa u prostorijama gdje se nalaze (Al Jazeera)

Piše: Omar Abu Khalil

Latakija – U vrijeme iftara avion sirijskog režima ispalio je šest raketa na selo Salma u regiji poznatoj kao Kurdska planina. Minobacačke rakete zasule su sela na Kurdskoj i Turkmenskoj planini. U napadima su ranjene dvije osobe, što je izazvalo strašnu paniku među stanovnicima tih mjesta i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu. Prema svemu sudeći, sirijski režim namjerno napada civile te periferije u iftarsko vrijeme.

Advokat Tariq Abdel Hadi smatra da je glavni razlog zbog kojeg sirijski režim napada te oblasti u vrijeme iftara zapravo njihova želja da ubiju što veći broj civila, s obzirom na to da se porodice okupljaju oko trpeza u to vrijeme “te da udar bilo kakve eksplozivne naprave može dovesti do masakra i uništiti cijelu porodicu”.

Prodor u sela

Abdel Hadi za Al Jazeeru kaže da je dugoročni cilj sirijskog režima u raketiranju periferije Latakije prisiliti stanovnike na migraciju i ostaviti Slobodnu sirijsku armiju bez narodne podrške. S druge strane, režim nastoji izvršiti prodor u sela i na tom području naseliti pripadnike svoje frakcije, što bi bio korak na putu uspostavljanja njihove sektaške države na sirijskoj obali i posljednje rješenje za njihov ostanak na vlasti.  

Ipak, stanovnici tog područja ustrajni su u tome da ostanu na svojim ognjištima i ne žele pružiti mogućnost sirijskom režimu da ostvari svoje planove.

Umm Issa, koja je već u poodmaklim godinama, ističe da ona zajedno s unukom i njenom porodicom insistira na tome da ostane u selu. “Ovdje smo se rodili”, kaže ona, “od ove zemlje živimo i jedino mjesto gdje ćemo otići odavde jeste grob.”

Stanovnici koji žive na periferiji Latakije sada iftare u istočnim dijelovima svojih domova. Na taj način pokušavaju se zaštiti od raketa sirijskog režima koje padaju po njima sa zapadne strane, iz pravca teritorija pod kontrolom režimskih snaga. Zidovi domova tako postaju prepreka koja ih štiti od direktnog udara raketa u prostorijama gdje se nalaze.

Na pitanje zašto se ne uzvrati na napade sirijskog režima, s obzirom na to da sirijska opozicija raspolaže protutenkovskim raketama TOW, Abu Ahmad, oficir koji je napustio sirijski režim, pojašnjava da režimske snage u posljednje vrijeme napadaju sela teškim minobacačima preko planine, zbog čega pobunjenici nisu u stanju odrediti tačne položaje s kojih dolaze ti napadi niti mogu odgovoriti na njih kako bi ih zaustavili. 

Za Al Jazeeru dodaje: “Sirijski režim nas napada eksplozivnim buradima i projektilima iz svojih bombardera i helikoptera s velike visine, dok pobunjenici ne raspolažu protuzračnom odbranom kojom bi im se mogli suprotstaviti.”

Barel-bombe

Abu Ahmad je apelovao na međunarodnu zajednicu, koju predstavljaju države grupe “Prijatelji sirijskog naroda” i političku opoziciju da naoružaju pobunjenike protuzračnom odbranom kako bi se zaustavilo bombardiranje civila “barel-bombama i različitim vrstama termobaričkih i lutajućih raketa te njihove pogibije u vlastitim domovima”.     

Abu Ahmad predlaže da se Slobodna sirijska armija naoruža odgovarajućim oružjem, da im se dozvoli otvaranje fronta na sirijskoj obali i kretanje u pravcu teritorija pod kontrolom režima kako bi se režimske snage udaljile od sela na Kurdskoj i Turkmenskoj planini. Na taj način bi se zaustavilo raseljavanje stanovnika sa periferije Latakije i izbjeglica koje su pristigle iz Idliba i okoline, kao i iz pojedinih sela iz Sahl al-Gaba.

Kurdska i Turkmenska planina nalaze se pod kontrolom opozicionih snaga, ali sirijski režim još drži pod kontrolom strateške položaje na vrhu planine, što im dodatno olakšava napade na njihove mete. Upravo zbog toga su stotine civila izgubile živote još od oktobra, kada je započela sirijska revolucija.  

Prema podacima Sirijske obalne informativne mreže, u napadima sirijskog režima, tokom prvih dvadeset dana ramazana, ubijeno je šest civila, dok je 17 ranjeno.

Također su spaljeni i voćnjaci jabuka te su nanesene ogromne materijalne štete na domovima, koje se procjenjuju na desetke hiljada dolara.

Izvor: Al Jazeera