Desničari protiv američkog sela Islamberg

Američki muslimani na svečanosti u New Yorku (Getty Images)

Prije nego što se uđe u malo selo Islamberg, koje s nalazi na periferiji New Yorka, krave slobodno pasu po zelenim pašnjacima, dok u mirnom jezeru plivaju patke.

Kuće su tu raštrkane, sasvim jednostavno sagrađene od drveta i cementnih blokova, dok je put u selu neuređen, s mnogo rupa i bez bilo kakve signalizacije… To je, zapravo, jedina cesta koja vodi prema selu u kojem živi 200 ljudi.

Selo Islamberg udaljeno je otprilike 150 kilometara sjeverozapadno od grada New Yorka. No, i pored toga, život u ovoj maloj enklavi naseljenoj muslimanskim porodicama izgleda potpuno drugačije od života u užurbanom gradu… Upravo je to i bio cilj kojem su težili osnivači ovog sela, kada su ga osnovali prije 30 godina na 70 hektara pašnjaka i gustih šuma.

No, tišina ovog mjesta narušena je prošlog mjeseca, kada se proširila vijest o tome da jedan čovjek iz Tennesseeja planira izvršiti napad na Islamberg i njegove stanovnike.

Selo Islamberg osnovala je grupa američkih muslimana afričkog porijekla koji su živjeli u gradu New Yorku. Stanovnici ovog mjesta slijede učenje pakistanskog selefijskog učenjaka Mubaraka Ali Shah Gilanija, koji je osamdesetih godina podsticao svoje učenike da napuste vrevu gradskog života i osnuju svoju seosku zajednicu, u kojoj će moći živjeti po islamskim principima.

Prijetnje desničara

Islamberg je danas jedna od 12 muslimanskih enklava koje su osnovane u skladu s idejama Gilanija. Tu se, također, nalazi sjedište organizacije “Muslimani Amerike”, koju je osnovao vjerski učenjak iz Pakistana.

Farouq Baqi (39) doselio se u Islamberg s porodicom još kao dječak. Zaposlen je u obližnjoj bolnici u oblasti komunikacija. Kaže kako oni “žive američki san”.

Međutim, postoje i neke desničarske organizacije, koje stvari vide na potpuno različit način. Tako se na internetu može pronaći na desetine tekstova i dokumentarnih filmova koji predstavljaju ovo mjesto kao logor za obuku terorista, a stanovnike ovog mjesta kao ratnike.

Primjer za to je jedan post na web stranici Christian Action Network, gdje se ovo selo opisuje kao “prva islamska vlada u Americi”. Također se navodi kako se djeca u ovom mjestu odgajaju u duhu pripreme za sveti rat (džihad), dok se djevojčicama uskraćuje pravo na obrazovanje, a svako “ko krši pravila zajednice” u većini slučajeva biva vezan za stablo, a zatim se kažnjava bičevanjem zbog neposlušnosti.

Ovakve izjave ponovio je i Robert Doggart, nekadašnji kandidat iz Tennesseeja na izborima za Kongres, a koji je planirao napad na ovu muslimansku enklavu.

U snimljenim telefonskim razgovorima i na sastancima s agentima Federalnog istražnog biroa, Doggart poziva u napad na Islamberg. On je izjavio kako namjerava porušiti džamiju u tom mjestu i ubiti svakog stanovnika koji ga u tome pokuša zaustaviti.

Optužbe i zbunjenost

S druge strane, stanovnici Islamberga izražavaju frustracije i čuđenje zbog ovakvih optužbi. Postali su zabrinuti nakon što su saznali za Doggartove planove.

Tokom okupljanja na večernjoj molitvi u jednoj od kuća ovog sela, prisutni su odbacili tvrdnje da oni vrše obuku ili se obučavaju za džihad, ili da učestvuju u nasilju bilo koje vrste. Stanovnici ovog mjesta osudili su metode koje provodi grupa Islamska država Irak i Levant i kažu kako ih ne smatraju istinskim muslimanima.

Većina kritika na račun Islamberga usmjerena je na Gilanija, osnivača Organizacije američkih muslimana. No, stanovnici ovog mjesta smatraju da njihov vođa ima poseban ugled te kažu da on širi mir i budi svijest kod muslimana o važnosti obrazovanja i brizi o zdravlju.

Uprkos mnogim glasinama koje su se proširile na internetu o “Muslimanima Amerike”, eksperti i odgovorni za provedbu zakona, s kojima je Reuters stupio u kontakt, odbacuju ideju da ova grupa ima neke skrivene nasilne namjere.

Oren Segal, direktor Centra za borbu protiv ekstremizma pri Udruženju za borbu protiv klevete, kaže da “ne postoje dokazi na osnovu kojih bi se ova grupa mogla dovesti u vezu sa terorističkom obukom.”

Osobe odgovorne za provedbu zakona u obližnjim mjestima kažu kako ne vide nikakav razlog zbog kojeg bi trebali osjećati zabrinutost u pogledu Islamberga.

Thomas Mills, komandant policijskih snaga u Delawaru kaže: “Nemamo nikakvih većih problema sa njima” te dodaje kako se ne sjeća kada su u proteklih 17 godina, od kako obavlja svoju funkciju, službenici za provedbu zakona pozvani da riješe bilo kakav krivični ili građanski problem u Islambergu.

Malkwyn Rose (56), koja živi u gradu Hancock, nedaleko od Islamberga, sažela je osjećaje većine stanovnika u regiji kada je rekla: “Ne znam mnogo o njima. Sve što znam je da oni nikoga ne uznemiravaju.”

Izvor: Al Jazeera