Gebhardt: Saveznici masovno silovali Njemice

Neke žene i danas nisu progovorile o silovanjima, dok su druge to ispričale svojim muževima i djeci (AFP)

Razgovarao: Harun Cero

Njemačka historičarka i profesorica na Univerzitetu Konstanz, Prof. dr. Miriam Gebhardt, u svojoj knjizi “Als die Soldaten kamen” (Kad su stigli vojnici),  koja je objavljena u martu, tvrdi da su zapadni saveznici, koji su u historiju ušli kao heroji, silovali stotine hiljada Njemica.

Ovim povodom je Al Jazeera razgovarala sa Gebhardt, čija je knjiga izazvala brojne reakcije u njemačkoj javnosti.

Dok jedna strana hvali knjigu, druga je skeptična što se tiče vjerodostojnosti podataka.

  • U Vašoj knjizi govorite o tome da je bezbroj žena nakon vladavine nacista u Njemačkoj silovano i to je javnosti poznato. No, Vi u knjizi navodite da su zapadni saveznici također silovali žene, u istoj mjeri kao i sovjetski vojnici. Kako ste došli do ovih informacija?

– Moji izvori su policijski akti, zahtjevi za pobačaje, zahtjevi za odštetu za djecu koja su nastala silovanjem, zvanične statistike o ženama i takozvani izvještaji pastora iz pokrajine Oberbayern, u kojima oni opisuju šta se dešavalo prvih sedmica nakon rata. Ove izvještaje su onda predavali biskupu u toj pokrajini.

  • Možete li navesti tačan broj silovanih žena? U kojim gradovima Njemačke je silovano najviše žena? 

– Tačan broj se nikada neće znati. I danas znamo samo otprilike koliko je žena silovano svaki dan. Tada je cifra silovanih žena bila sigurno veća nego danas.

Ja sam napravila računicu na temelju broja žena čija su djeca začeta silovanjem i došla sam na cifru od 860.000 žena. Od ovih žena su dvije trećine silovali sovjetski vojnici, a jednu trećinu zapadni saveznici (Francuzi, Britanci i Amerikanci).

[Getty]

  • I u današnjem vremenu se govori o silovanjima u ratnim područjima. BiH, Ukrajina, Irak… Da li imate informacije o ovim područjima i da  li možete uporediti situaciju tada i danas? Da li se međunarodne snage  i danas u javnosti predstavljaju kao heroji, iako to možda nisu?

– Ja smatram da je problem kada se u jednoj državi ili sredini jedan spol osjeća pritisnuto, kada se muškarci bore za svoju dominantnu ulogu i žele da potisnu ženu u njenu tradicionalnu ulogu. Onda seksualno nasilje eskalira u različitim konfliktnim područjima.

Ovo je slučaj i u konfliktima u islamskim zemljama, čiji cilj je također da se žene vrate u svoju tradicionalnu ulogu.

Izvor: Al Jazeera