Sportisti koji su se pridružili ISIL-u

Ghandour nije jedini sportista koji je sportski teren zamijenio crnom zastavom i oružjem (Twitter / Screenshot)

Piše: Fahrudin Smailović

Put od nogometnog terena do bojnih polja u redovima grupe Islamska država Irak i Levant prešao je egipatski nogometni sudija, što je izazvalo zabrinutost tamošnjeg društva.

Egipatski nogometni savez objavio je da će izbrisati Mahmouda Al Ghandoura sa liste nogometnih sudaca, nakon što je utvrđeno da se on priključio militantima u Siriji.

Eksperti navode da Ghandourov primjer govori o nastojanju ISIL-a da regrutira mladiće na raznim poljima. Regruteri nekada koriste osjećaj otuđenosti kod omladine, vjerski zanos ili neispunjena društvena očekivanja.

Ghandour, 24-godišnji mladić, nestao je krajem 2014. godine, a na svom Facebook profilu objavio je da putuje u Rim. Njegov trag se gubi sve do trenutka kada je njegov prijatelj Islam Jeken objavio da se Ghandour priključio ISIL-u.

Ghandour nije jedini sportista koji je sportski teren zamijenio crnom zastavom i oružjem.

Arapski mediji navode listu sportista koji su se priključili ISIL-u.

Islam Jeken

Egipatski mladić je u redovima grupe ISIL dobio nadimak Abu Selema b. Jeken. Ranije se bavio dizanjem tegova. Sada je borac ISIL-a koji se često hvali odsijecanjem glava neistomišljenika. U redove ISIL-a pozvao je svog prijatelja Ghandoura.


Mohammed Emwazi

Britanac koji potječe iz bogate kuvajtske porodice odrastao je u londonskom kvartu Queens Park. Poznat je pod nadimkom Jihadi John. Njegov omiljeni hobi bio je sport, a naročito nogomet. Sanjao je da postane nogometna zvijezda.


Nidal al-Salmi

Tuniški nogometni reprezentativac Nidal al-Salmi (21) priključio se ISIL-u preko Turske. U sjevernoj Siriji prihvatila je mreža koja ga je povezala sa borcima militantne organizacije. Poginuo je u Siriji u oktobru prošle godine.


Ghaith Naqa

Dvadesetjednogodišnji Naqa priključio se redovima ISIL-a početkom 2014. godine. Prije odlaska na ratište bio je košarkaš Cluba Africaina, kao i tuniske reprezentacije. Naka je bi jedan od najpoznatijih manekena u Tunisu, a objavljeno je da je poginuo u martu prošle godine.


Michael Dos Santos

Francuz portugalskih korijena, igrao je za nogometni klub, bio je poznat francuskim obavještajnim agencijama i prije odlaska u Siriju 2014. godine. Često je objavljivao militantne slogane na društvenim mrežama. Ovaj pasionirani ljubitelj nogometa je nakon priključenja ISIL-u dobio ime Abu Othman. Mediji navode da je učestvovao u pogubljenju zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera