Kako su tri tinejdžerice iz Britanije stigle u ISIL

Tri djevojke prodale porodični nakit i potrošile više od hiljadu funti u gotovini kako bi platile karte do Turske (Reuters)

Piše: Ahmad al-Araby

Al-Raqqa – Prema izvoru iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga, Iračanin koji radi za ISIL i živi u Iraku, dopisivao se putem društvenih mreža s tri djevojke iz Britanije – o čijem odlasku su brujali zapadni mediji – predstavljajući se, pod lažnim imenom, kao djevojka iz Britanije. Uspio ih je ubijediti da pobjegnu u Siriju i napuste “nevjerničku zemlju”, kako bi živjele u okrilju halifata.

Ovaj izvor kaže, u posebnoj izjavi za Al Jazeeru, da su se tri djevojke, nakon što su 17. februara stigle u Tursku, u Istanbulu ukrcale na autobus za Gaziantep, a odatle za grad Urfu. Tu ih je dočekao jedan mladić kojeg je poslao Iračanin koji se prethodno dopisivao s njima. Kada ih je dovezao u mjesto Tell Abyad na sjeveru Al-Raqqe, dočekali su ih pripadnici ISIL-a, obukli u propisnu odjeću i odmah prebacili u jedno od njihovih sjedišta u gradu.   

Finansiranje puta

Tri tinejdžerice Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (17) prešle su tursko-sirijsku granicu krajem prošlog mjeseca i stigle u grad Al-Raqqa na sjeveroistoku Sirije.

Britanska policija navodi da su tri djevojke pobjegle iz svojih domova u Istočnom Londonu u februaru te da su svoje putovanje platile prodajom porodičnog nakita.

Šef Britanske antiterorističke službe Mark Rowley rekao je da su tri djevojke potrošile više od hiljadu funti (1.400 €) u gotovini kako bi platile karte do Turske. Istakao je da su one dio grupe od 26 mladića i djevojaka koji su napustili Britaniju i pridružili se redovima ISIL-a.

Abu Mujahid, jedan od vođa ISIL-a, tvrdi da djevojke trenutno pohađaju kurseve arapskog jezika, časnog Kur'ana i osnova islama, kako bi se “iščistilo neznanje koje je u njihovim glavama posijala nevjernička zemlja”.

Dodaje da su “djevojke položile zakletvu halifi muslimana te da su sretne i zadovoljne životom u Islamskoj državi, kao i da su dobrog zdravlja.”

Na pitanje hoće li se djevojke udati za borce ISIL-a ili neke od njihovih vođa, ili će dobiti neka specifična zaduženja, Abu Mujahid naglašava da će se “one tretirati kao i ostale djevojke muslimanke. Neće biti prisiljavane na udaju ili rad. Pružit ćemo im sve ono što je naša obaveza da osiguramo bilo kojem muslimanu i muslimanki. Učit će o vjeri islamu, Kur'anu i arapski jezik, kako bi lakše sarađivale s muslimanima arapskog porijekla i mogle čitati literaturu.”

Islamska obuka

Ahmad Saeed, aktivista u Al-Raqqi, ističe da svi stranci koji se žele pridružiti redovima ISIL-a – bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama, uključujući i ove tri djevojke – pristupaju islamskoj obuci u trajanju od 15 dana.“

Dodaje za Al Jazeeru da ih “tokom te obuke uče o islamskom vjerovanju, konceptu lojalnosti i odricanja, kao i da uče šerijatsko pravo, te da žene moraju pokriti svoje tijelo u cijelosti. U okviru ove šerijatske obuke, ISIL radi na ispiranju mozgova, kako bi ih uvjerili da polože zakletvu halifi i Islamskoj državi.“

Nastavlja da “nakon što strankinje ili Sirijke završe šerijatsku obuku, pristupaju kampovima za vojnu obuku gdje uče kako koristiti oružje. Tu vježbaju pucanje i gađanje meta, kao i treninge za povećanje fizičke spremnosti i pravila ponašanja u Islamskoj državi. 

Saeed upozorava da “ISIL u ovim kampovima želi kod polaznika učvrstiti ideju džihada i smrti kroz samoubilačke akcije, kako bi bili spremni na sve u borbi protiv neprijatelja Islamske države. Obuka za žene u ovim kampovima svodi se na rukovanje oružjem i samoubilačke akcije, jer ISIL ne dozvoljava ženama da učestvuju u bitkama. Žene koje se žele pridružiti bataljonu Al-Khansa pri ISIL-u, u ovim kampovima uče kako rukovati s oružjem.“

Izvor: Al Jazeera