Krivotvoreni lijekovi ubijaju pacijente

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 10 posto svih lijekova koji se prodaju u svijetu nije licencirano.

Nedavno provedena studija pokazuje kako svake godine od posljedica uzimanja tih lijekova u svijetu umre i do 100.000 ljudi.

Hormoni koje svakodnevno prima Rick Roberts, nosilac HIV virusa, održavaju ga na životu. Ipak, lijek koji je dobio u apoteci u San Franciscu zamalo ga je ubio.

„Rekao sam apotekaru da sam osjetio peckanje i da mi se učinilo kako količina destilizovane vode u pakovanju nije bila ista. Rekao mi je da provjerim da možda slučajno nisam dobio nelicenciran lijek,” rekao je.

Roberts je jedna od žrtava crnog tržišta lijekova. Takvi medikamenti češće mogu da se nabave putem interneta, iako ponekad zalutaju i u renomirane apoteke.

Novi zakon u SAD-u

U laboratoriji u sjedištu Pfizera, najveće farmaceutske kompanije na svijetu, svake godine testira se više od hiljadu sumnjivih uzoraka iz Sjeverne i Južne Amerike.

Te uzorke zaplijenile su agencije za provođenje zakona ili su ih na crnom tržištu kupili agenti koji rade za farmaceutske kompanije.

„Naši agenti se pretvaraju da su pacijenti ili kupuju te lijekove na internetu”, kaže Brian Donnelly iz Pfizerove agencije za sigurnost.

Krivotvoreni lijekovi pakovanjem mogu da prevare čak i iskusno oko. Pfizerovi naučnici obično mogu da primijete lažne lijekove, nakon čega slijedi hemijska analiza uzoraka.

„U nekim pakovanjima uopće nema aktivne tvari. Ponekad ne stave pravu količinu. Ponekad koriste pogrešnu aktivnu tvar ili mješavinu”, kaže naučnica Amy Callanan.

„Prema novom zakonu, svaki lijek koji se proda u Sjedinjenim Američkim Državama morat će imati oznake prema kojima će moći da se prati njegov put u lancu prodaje”, javlja Tom Ackerman iz Grotona u državi Connecticut.

Ipak, u ostatku svijeta, pacijent je taj koji će morati da obrati pažnju.

„Ako želite biti sigurni, morate se držati regularnog sistema, jer ako odete izvan sistema – napuštate sigurnosnu mrežu koja je osmišljena da zaštiti pacijenta”, kaže Donnelly.

Pouzdan sistem ne postoji u jugoistočnoj Aziji ili u Africi, gdje je blizu jedne trećine testiranih lijekova protiv malarije nelicencirano ili nedjelotvorno.

Farmaceutske kompanije i agencije Vlade SAD-a doniraju ručne uređaje koji omogućavaju obavljanje hemijske analize na terenu.

Sve je više sredstava kojim bi se pacijenti zaštitili od crnog tržišta.

Izvor: Al Jazeera