DNK ispitivanjem do identiteta Mona Lise

Italijanski naučnici pomoću najmodernije tehnologije ispitivanja DNK pokušavaju riješiti jednu od najpoznatijih svjetskih misterija – otkriti pravi identitet Da Vincijeve Mona Lise. Reporter Al Jazeere Claudio Lavanga javlja iz Firence da su forenzički antropolozi otvorili staru grobnicu za koju se nadaju da krije odgovor koji traže.

Mona Lisino lice jedno je od najprepoznatljivijih na svijetu, ali identitet modela koji je pozirao Leonardu da Vinciju i danas je misteriozan, poput njenog čuvenog osmijeha. Tim italijanskih naučnika nada se da će ga konačno otkriti. Zato su otvorili porodičnu grobnicu Lise Gerardini, žene za koju vjeruju da je pozirala za slavnu sliku.

“Siguran sam da je Lisa Gerardini bila Leonardov model. Postoje dokumenti koji ukazuju na to. A hoćemo li je pronaći – u to već nisam siguran. Srce mi je puno nade, ali i opravdane sumnje”, kaže Silano Vinceti, historičar umjetnosti.

3D rekonstrukcija

U grobnici se nalaze posmrtni ostaci njenog supruga i sina. Poređenjem njihove DNK s onima kostiju osam tijela pronađenih u obližnjem samostanu, nadaju se da će izdvojiti lobanju Lise Gerardini. Ako u tome uspiju, tim forenzičkih antropologa napravit će 3D rekonstrukciju njenog lica i uporediti ga s onim na slici.

“Ako ovi naučnici uspiju, konačno će okončati viševjekovne spekulacije. Iako se stručnjaci slažu da je Lisa Gerardini najvjerovatnije bila model koji je pozirao za sliku, i druge plemkinje povezivane su s njom. Neki čak tvrde da bi čuvena slika mogla biti autoportret samog Leonarda da Vincija”, javlja Lavanga.

Rezultati poređenja DNK i 3D rekonstrukcija bit će gotovi tek za šest mjeseci. Stručnjaci i ljubitelji umjetnosti 500 godina pokušavaju otkriti stvarni identitet Mona Lise. Njihovom čekanju uskoro bi mogao doći kraj.

Izvor: Al Jazeera