Djeca s Downovim sindromom u radionici glume

Širom svijeta obilježava se Svjetski dan Downovog sindroma, što je hromosomski poremećaj koji se pojavljuje u prosjeku kod jednog od 700 novorođenčadi.

Dugogodišnja praksa bila je da se ta djeca šalju u posebne škole. Međutim, proteklih godina akcenat je na inkluzivnom pristupu u obrazovanju, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Svake srijede i petka djeca se okupljaju u prostorijama jednog udruženja u Sarajevu kako bi učestvovala u radionici glume. Ali, to nije obična radionica za djecu. Riječ je o uspješnom primjeru inkluzije djece koja imaju Downov sindrom sa ostalom djecom.

Alena Džebo je profesionalna glumica i voditeljica radionice. Kaže kako su rezultati više nego primijetni.

Djeca postaju tolerantnija

”Ja sam radila i radim radionice u Domu mladih – gdje smo, također, imali jednu grupu iz udruženja “Život sa Downovim sindromom” i ta promjena se vidi, apsolutno”, kaže Džebo.  

Uz obavezan rad sa logopedom, psiholozi ističu i važnost dječije inkluzije u redovne obrazovne institucije, i to od najranije dobi.

Do sada se pokazalo da kroz inkluzivnu nastavu djeca postaju tolerantnija i imaju više razumijevanja prema djeci s posebnim potrebama.

Maida Agić je aktivistica udruženja i majka djevojčice sa Downovim sindromom. Smatra kako je napredak u vezi sa inkluzijom, iako možda spor, ipak, vidljiv.

”Prije deset godina, kada je donesen okvirni Zakon o obrazovanju koji je omogućio djeci sa teškoćama da idu sa djecom u redovne škole i redovne vrtiće, bilo je samo jedno dijete sa Downovim sindromom u redovnoj školi. Danas mi imamo više od 30 djece u redovnim školama i više od 20 u redovnim vrtićima u Kantonu Sarajevo. Tako da inkluzija ide.”, kaže Agić.

Downov sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja. Može se pojaviti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

”Iako su proteklih godina sve prihvaćenije u društvu, i dalje su suočene sa predrasudama. Upravo zbog toga, ovakve radionice su primjer uspješne inkluzije i tračak nade da će se to u budućnosti promijeniti”, javlja Karčić.

Izvor: Al Jazeera