Tri godine od svrgavanja Hosnija Mubaraka

Egipat obilježava treću godišnjicu svrgavanja Hosnija Mubaraka sa vlasti. U više gradova organizirane su proslave i protesti protiv vojnog udara. Koalicija za podršku legitimitetu pozvala je na protestne šetnje do ambasada i konzulata država koje su podržale vojni udar.

Dugogodišnji lider Egipta Mubarak je 11. februara 2011. godine podnio ostavku. Za milione demonstranata širom države to je bio kraj višedecenijske autokratske vladavine.

Godinu dana kasnije Muhamed Mursi postaje prvi demokratski izabran predsjednik, ali se nije dugo zadržao na toj funkciji. U julu prošle godine, nakon demonstracija, izvršen je vojni udar.

Sada državu vodi privremena vlada, ali je vojska i dalje pod komandom generala Abdul Fattaha Al-Sisija, koji u svojim rukama drži sve konce. Prema mnogima, sve veća moć vojske i policije znak je starog režima.

“Mubarakov ‘status quo’ bio je veoma korumpiran i represivan, ali postoje različiti nivoi korupcije i represije. Ono što se sada događa u Egiptu vjerovatno je najgori period u historiji Egipta”, smatra politički analitičar Omar Ashour.

Lanac nasilja

Od trenutka vojnog udara stotine ljudi su ubijene u sukobima protivnika vojnog udara sa snagama sigurnosti. Javni protesti se uglavnom suzbijaju.

Muslimanska braća proglašena su terorističkom organizacijom, a hiljade njihovih članova pritvoreno je širom države. Sadašnje vlasti se nadaju da će predsjednički izbori, predviđeni za ovu godinu, zaustaviti lanac nasilja u državi.

Abdul Moneim Abdul Fotouh, istaknuti političar koji je bio kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine, žestoki je kritičar vojnog udara. Kaže da neće učestvovati na narednim izborima.

“Svaki Egipćanin koji želi slobodno iskazati svoje stavove u strahu je da bude uhapšen, da njegova kuća bude napadnuta ili da pod lažnim optužbama bude izveden pred sud”, ističe on.

No, vojni vrh je odlučio da ide naprijed. Njihov kandidat general Al-Sisi najvjerovatnije će osvojiti izbore ako odluči da uđe u predsjedničku utrku.

Izvor: Al Jazeera i agencije