Zarobljenici iz Gaze: Bili smo ‘živi štit’

Brojni nedužni palestinski civili mučeni su u izraelskim zatvorima (Al Jazeera)

Piše: Ahmad Abdel 

GAZA – Prilikom puštanja na slobodu većine Palestinaca koji su zarobljeni tokom posljednjeg rata na Pojas Gaze, Izrael je osudio samog sebe, s obzirom na prethodne izjave kako su “svi zarobljenici” borci palestinskog otpora. 

Prema listu Haaretz, izraelska vojska je tokom rata na Gazu zarobila 270 Palestinaca, od kojih je većina puštena na slobodu s obzirom da su civili, dok je samo protiv 25 njih podignuta optužnica zbog “narušavanja sigurnosti”.

Abdel Nasser Ferwana, šef odsjeka za statistiku pri Odboru za pitanja palestinskih zarobljenika, kaže da je Izrael tokom rata na Pojas Gaze zarobio blizu 200 Palestinaca, pretežno civila, od kojih je većina puštena na slobodu, osim 22 zarobljenika, također civila, optužena za direktno ili indirektno učestvovanje u aktivnostima otpora.

Ferwana je u razgovoru za Al Jazeeru ukazao na to da “je većina zarobljenih Palestinaca iz Gaze bila izložena maltretiranju i mučenju, dok su neki korišteni i kao ‘živi štit’. Tokom trajanja rata su prebačeni u vojne logore.”

Bez presuda

Ferwana pojašnjava da je Odbor za pitanja zarobljenika pri palestinskoj Vladi, kao i drugi centri za ljudska prava u Pojasu Gaze, bio u kontaktu s ratnim zarobljenicima u izraelskim zatvorima.

Posjećivali su ih i advokati Centra za ljudska prava Al-Mizan te su pravljene zabilješke njihovih svjedočanstava o događajima, kao i da trenutno prate njihove slučajeve u izraelskim sudovima.

Istakao je kako izraelski sudovi nisu donijeli niti jednu presudu protiv ova 22 civila, dok je samo jedna osoba izvedena pred sud, pod optužbom da je “ilegalni borac”.

Ferwana kaže da postoje svjedočanstva koja dokazuju da su zarobljenici izlagani mučenju i maltretiranju te da su korišteni kao “živi štit”.

Ova svjedočanstva su potvrdili advokati ratnih zarobljenika u izraelskim zatvorima, kao i osobe koje su puštene na slobodu tokom i nakon rata.

U tom kontekstu, Hussein Quidah, kojeg je izraleska vojska zarobila tokom rata u Gazi, a zatim pustila na slobodu, prenosi detalje operacije hapšenja koja se desila u mjestu Khuza'a, u južnom dijelu Pojasa Gaze, gdje je uhapšen s još 57 palestinskih civila.

Qudaih kaže kako se nalazio u trospratnoj kući u mjestu Khuza'a, u istočnom dijelu grada Khan Younis, sa 67 članova porodice i komšijama prije nego što su izraelski vojnici granatirali kuću i gotovo je potpuno uništili.

“Nakon granatiranja, ranjena je većina onih koji su se nalazili u kući. Moj najstariji brat me uspio izvući ispod ruševina s još pet članova porodice, uključujući i mog brata i četvericu komšija, dok je ostalih šezdesetak ostalo zarobljeno u podrumu kuće”, rekao je on.

Qudaih i ostali koji su se uspjeli izvući ispod ruševina kuće bili su iznenađeni neposrednom blizinom izraelske vojne mašinerije i vojnika pored njih te se nisu pomjerali, u strahu da ih ne napadnu, nego su ih počeli pozivati u pomoć.

Živi štit

“Jedan od vojnika je čuo naše dozivanje i ostali smo zaprepašteni kada je počeo na nas pucati. Prije nego što je otvorio vatru, došao je drugi vojnik i tražio od njega da nas ostavi u životu, da bi nakon 15 minuta čekanja pustili na nas policijskog psa, kako bi se uvjerili da nemamo oružje.”

“Nakon što je pas završio svoj zadatak, izraelski vojnik se približio i naredio nam da se skinemo i ostanemo na mjestu, što smo i učinili. Nakon više od tri sata čekanja na suncu, prebačeni smo u vojni logor”, kazao je Qudaih.

On pojašnjava da ga je jedan izraelski vojnik udario dok je bio u pritvoru, izazvavši povrede glave i lica, nakon čega je rana kontaminirana zemljom, dok je na očima imao izuzetno čvrst povez.

Istakao je kako su izraelski vojnici koristili zarobljenike kao “živi štit” tako što bi ih stavljali ispred sebe dok su se kretali mjestom Khuza'a.

Izraelska vojska je nastavila s ispitivanjem Qudiaha i ostalih 57 zarobljenika, privedenih s njim, tri dana bez prestanka u vojnoj stanici u blizini mjesta Khuza'a, istočno od Khan Younisa.

Qudaih dodaje kako je kasnije prebačen u vojnu bolnicu Soroka, prije nego je pušten na slobodu sa 17 drugih zarobljenika preko prelaza Beit Hanoun, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, u vrijeme trajanja rata, bez ikakve koordinacije s Crvenim križem.

Jedan čovjek, čiji su otac i brat poginuli tokom naopada na Gazu, potvrđuje da su svi zarobljenici koje je izraelska vojska privela u mjestu Khuza'a civili te da nemaju nikakve veze s otporom, objašnjavajući da su sva pitanja upućivana prilikom istrage bila s ciljem dobivanja informacija o borcima otpora u regiji.

Izvor: Al Jazeera