California – novi igrač na tržištu kavijara

California je poznata po filmskoj, vinskoj i tehnološkoj industriji, ali na tržištu polako raste novi igrač. Posao je unosan, a proizvod veoma ukusan. Već ga nazivaju novim kalifornijskim zlatom, jer novac zarađuju velikim rezervoarima u kojima se uzgaja jesetra.

Iako ta riba ne izgleda baš najprimamljivije, njena jajašca su ekskluzivan i luksuzan delikates, u kojem su kroz historiju uživali carevi, kraljevi, predsjednici, filmske zvijezde, a odnedavno i Lucy Bellman, kraljica kontrole kvaliteta kompanije Sterling Caviar.

“Ne može baš svako reći da mu je posao jesti kavijar”, hvali se Lucy Bellman.

Kalifornijski kavijar je biznis koji je doživio procvat nakon pada te industrije na Kaspijskom moru.

Dugovječne ribe

Desetljećima su Rusija i Iran proizvodili 95 posto svjetskog kavijara, no menadžer ribogojilišta Peter Struffenegger tvrdi kako se to promijenilo nakon pada Sovjetskog saveza.

“Došlo je do rasta krivolova, mrijestilišta su počela gubiti zaradu, opao je kvalitet, a prekomjerno pecanje je došlo do te mjere da je Kaspijsko more komercijalno istrijebljeno”, kaže Struffenegger.

Jesetrama treba između osam i 12 godina da dostignu punu zrelost. Najveća ikad zabilježena jestra pripada vrsti Beluga i bila je teška 3,2 tone te duga osam metara. Mnoge vrste jesetre žive duže od 100 godina, a na osnovu pronađenih fosila, ove ribe plivale su Zemljom prije oko 250 miliona godina – mnogo prije dinosaurusa.

“Niko sa sigurnošću ne zna koliko dugo žive. Vjerovatno između 80 i 100 godina. Zabilježen je i slučaj jesetre stare više od 150 godina”, napominje Struffenegger.

Uprkos dugovječnosti, jesetre u ribogojilištima su iznenađujuće osjetljive na kvalitet vode, pa se ona mora pažljivo filtrirati i obogaćivati raznim mineralima – rezultat je da se 100 grama kavijara prodaje za 300 dolara.

Izvor: Al Jazeera