Mračne tajne Duboke mreže

Takozvana Duboka mreža ili Duboki web skriveni je i često mračni internet unutar interneta. Za većinu je nedostupna, a za pristup je potrebna posebna tehnologija koja prikriva lokaciju i aktivnosti korisnika.

Ono što se na Dubokoj mreži može naći toliko je ilegalno da je uz reportera Al Jazeere Johna Hendrena, tokom posjete tim stranicama, bez prestanka morao biti policajac.

Na internetu postoji mjesto toliko duboko, toliko mračno i toliko anonimno da je postalo tajna tržnica za kriminal.

Sam Liles, profesor Univerziteta Purdue, rekao je: “Tamo imate sve. Možete unajmiti plaćene ubice, ubiti nekoga, kupiti drogu. Možete kupiti ljude. Znači, sve ono za što govorimo da ne bi smjelo postojati u civiliziranom društvu, nalazi se tamo. A ako toga nema, zatražite, i neko će vam nabaviti.”

Prava cijena

Za pravu cijenu, možete naručiti lažne dokumente, američko državljanstvo, ili ubistvo.

“Možete platiti ubicu da nađe određenu osobu za 6.000 dolara ili više”, kazao je Michael Burgess, student Univerziteta Purdue.

Samo nemojte tražiti da snima ubistvo, jer taj ubica ima standarde.

Na prodaju su i tinejdžeri, neprijavljeno oružje koje možete napraviti pomoću 3D printera ili tražiti da vam isporuče na kućnu adresu i droga zajedno sa korpom za kupovinu i komentarima zadovoljnih, vjerovatno nadrogiranih, mušterija.

Burgess je dodao: “U suštini, riječ je o ‘Amazonu’ svijeta droge, gdje možete otići i kupiti sve što želite – kanabis, stimulanse…”.

“Dobro došli na Duboku mrežu, skriveni dio interneta sa svim što ne možete naći na Googleu i Bingu. Stotine puta je veći od standardnog interneta, a njime je obeshrabrujuće lako navigirati”, izvijestio je Hendren.

Prikrivanje podataka

A sve to su omogućili tehnologija za prikrivanje podataka poput The Onion Routera, koji preusmjerava komunikaciju i skriva IP adresu računara.

Andrew Lewman, izvršni direktor projekta T.O.R. kazao je: “Dok sjedimo ovdje u Cambridgeu, povezani smo s gomilom mašina širom svijeta, a IP adresa govori da smo u Švedskoj.”

I Bitcoin, digitalna valuta kojoj se, kažu stručnjaci, ne može ući u trag.

Bilo je i hapšenja, poput operacije hvatanja pedofila u novembru, i zatvaranja stranice za prodaju droge The Silk Road, koju je nakon mjesec  dana zamijenila stranica The Silk Road 2.0. Ali za te uspjehe zaslužni su ljudski izvori.

Nedužnost tehnologije

Poklonici Duboke mreže kažu da tehnologija nije kriva.

“Mogu koristiti automobil za otmicu ljudi, za pljačke banke, za prijevoz trudnica do bolnice ili za spašavanje beskućnika. Automobil je automobil. Niko ne napada Ford, Chevrolet ili Jaguar riječima: ‘Vaš automobil koriste kriminalci. Možete li to spriječiti?'”, ocijenio je Lewman.

Ne iznenađuje činjenica da Duboku mrežu podržavaju kriminalci i pedofili. Ali uz njih su i borci za slobodu govora,  Zelena stranka Irana, sirijska opozicija, grupe za žene žrtve nasilja – sve manjine koje na internetu straže sigurno utočište.

U doba u kojem američka Agencija za nacionalnu sigurnost prisluškuje veliki dio svijeta, borci za pravo na privatnost poručuju da Duboka mreža možda ispunjava naše najveće strahove, ali ispunjava i prvobitno obećanje o slobodi govora na internetu.

Izvor: Al Jazeera