Uzgoj kanabisa u SAD-u ugrožava okoliš

Marihuana se počela uzgajati u oblastima Sjedinjenih Država u kojima je to ranije bilo krivično djelo.

Nekoliko saveznih država već je legaliziralo korištenje u rekreacione svrhe, a u više od 15 dozvoljena je upotreba iz medicinskih razloga.

U Californiji sve veća potražnja i broj farmi znače i sve veće opterećenje za okoliš.

Kalifornijskim okrugom Hamboldt vlada kanabis. Uzgajanje marihuane ovdje je unosan biznis. Otvoreno je više od 4.000 farmi, vrtova i staklenika, a osnovano čak i udruženje uzgajivača.

Briga o okolišu

“Odgovorni uzgajivač se zaista ponosi onim što radi. Takvi ljudi žive na svojim imanjima i brinu o okolišu”, kaže Kristen Nevedal iz Udruženja uzgajivača kanabisa.

Prema federalnom zakonu kanabis je zabranjen, ali California dozvoljava upotrebu u medicinske svrhe. Ta zakonska zbrka izaziva i ekološke probleme.

Satelitski snimci pokazuju šumu posječenu zbog uzgoja marihuane. Također, pogoni industrijskih razmjera troše velike količine vode i energije.

“Potražnja za kanabisom sve više raste, a raste i zabrinutost zbog štete koju neregulisani uzgoj marihuane nanosi zemlji, vodi i rijetkim životinjskim vrstama koje žive u ovom osjetljivom ekosistemu”, izvještava Rob Reynolds, reporter Al Jazeere.

Trovanje životinja

Ovo su posljednji trenuci kune koja umire u bolovima nakon trovanja otrovom za pacove koji koriste uzgajivači marihuane.

Trovanje životinja samo je jedna od posljedica uzgoja po ovo područje, poznato po visokim sekvojama i netaknutoj obali. S obzirom na to da ova kultura nije potpuno legalna, uzgajivači se ne trude da dobiju dozvole, niti poštuju propise.

Naučnici prate širenje uzgoja marihuane.

“Ovom velikom tačkom obično se označava šest staklenika”, ističe Scott Bauer iz Ministarstva ribarstva i lova Californije i pojašnjava da samo u jednom slivu ima 500 staklenika.

Teške posljedice

Najteže posljedice vidljive su na potocima, od kojih su neki gotovo isušeni zbog zalijevanja stabljika kanabisa.

“Nakon što očiste zemljište obično ne razmišljaju o tome gdje odlaze sedimenti”, kaže Bauer.

Prihodi od marihuane pomažu razvoj gradova poput Eureke.

“Od industrije marihuane korist imaju svi u okrugu Hamboldt. Nedavna studija pokazala je da svaki četvrti dolar koji se zaradi u okrugu potiče od ove industrije”, ocijenio je Mark Lovelace, načelnik okruga Humboldt.

Lovelace smatra da je federalna zabrana štetna.

“Federalna vlada samo posmatra uzgoj marihuane i ignorira sve posljedice koje on izaziva. A o tim posljedicama, da je riječ o bilo kojoj drugoj industriji, već bi bili donijeti propisi”, ističe on.

Rast potražnje za marihuanom i dugogodišnji rat protiv droge koji vodi Washington mogli bi dovesti do ekološke propasti jednog od najljepših dijelova Amerike.

Izvor: Agencije