Naftna mrlja ugrožava tajlandski turizam

Što je za ekonomiju Japana autoindustrija, to je turizam za tajlandsku. A on je posljednjih dana ozbiljno ugrožen.

Nastavlja se operacija čišćenja naftne mrlje na jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija Tajlanda, izvijestila je Florence Looi, novinarka Al Jazeere.

Otok Samet poznat je po svojim pješčanim plažama i kristalnoj vodi. Onečišćenje koje se brzo širi moglo bi ugroziti njegov imidž netaknute prirode u ovom dijelu svijeta. Dio otoka Samet obično posjećuju turisti dubokog džepa.

Međutim, ne više. Otkako se prošle sedmice naftna mrlja iz Tajlandskog zaljeva proširila do njihovih obala. Stotine radnika pokušavaju vratiti prijašnji izgled plažama.

“Naš posao je skoro gotov, ali još uvijek nadgledamo situaciju, jer plima i valovi mogu donijeti novu naftu na obalu”, kazao je Bavon Vongsinudom, predsjednik Global Chemicala.

Odlaganje otpada

Jedan dio otpada smješten je u vreće, a ostatak u specijalne kontejnere.

“Slijedeći korak sanacije podrazumijeva tretman otpada koji je sakupljen, prije nego što bude trajno odložen. Još uvijek nema indicija kada bi ova plaža mogla biti otvorena za javnost”, izvijestila je Looi.

Na dijelu otoka se još uvijek osjeti miris nafte, a plima neprestano nanosi nove crne mrlje.

Mada ostatak otoka još uvijek nema ovih problema, turizam ispašta. Hotelski operatori žale se na otkazivanja.

Ribari, također, osjete posljedice. Mreže jednog od njih često su pune mrtvih kraba. Ima ih još pet u moru i za sada ih ne želi vaditi.

Ribar Nareth Samutkiri je rekao: “Morat ću još dalje isplovljavati kako bih našao novo mjesto za lov, ali nisam siguran šta ću naći”.

Slaba prodaja

Na ribljoj pijaci prodavači se žale na slab posao, jer su ljudi zabrinuti zbog zagađenja. Uprkos popustima, nisu u mogućnosti prodati sav ulov.

Lokalni naučnici kažu da testovi nisu pokazali bilo kakve otrove u moru.

“Moguće je da je nafta uzrok smrti pojedinih riba. Također, hemikalije koje se koriste u čišćenju mogu imati takav negativan učinak”, ocijenio je Kieatikul Chaisungvon iz Odjela za pomorsku nauku Kraljevske mornarice Tajlanda.

Nadležno Ministarstvo provelo je testove na uzorcima vode, čiji rezultati još uvijek nisu poznati.

Tajlandski zaljev važi za morsku riznicu zemlje i ovaj incident samo podcrtava rizik od podvodnih bušenja u potrazi za naftom. Posebno u područjima gdje mnogi žive od mora.

Izvor: Al Jazeera