Šta je ostalo od nade date izbjeglicama

Više od godinu dana prošlo je od donatorske konferencije u Sarajevu, kada je izbjeglicama u zemljama regiona data nova nada.

Tada je u okviru  Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori prikupljeno 260 miliona eura.

Dokle se stiglo u realizaciji programa i kada će se najugroženiji konačno useliti u svoje stanove istraživala je novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Decenijama u baraci

Kada su poslije rata smješteni u kolektivni izbjeglički centar u Beogradu, Dušanka i Milan, izbjeglice iz Knina, nadali su se da će im baraka biti samo privremeni dom. Decenije su prošle, a oni su još tu. U jednoj sobi od 16 kvadrata.

“Tri u jedan kuhinja, dnevni boravak, spavaća i kuhinja k'o kafa ona tri u jedan, pa šta mislite ležati na takvim krevetima, bolje je zatvorenicima”, govori Dušanka.

Ipak, poslije dvadeset godina u izbjeglištvu, navikli su se na novu sredinu. Žele da ostanu u Srbiji.

“Da su nam vratili taj stan u kojem smo živeli, mi bi se vratili, ali pošto to nismo dobili, mi ne želimo da se vratimo”, kaže Milan. 

Konkurisali su za socijalne stanove u Srbiji, ali su zbog prioritetnijih slučajeva ostali ispod crte. Maštaju o danu kada će izaći iz izbjegličkog centra.

Skoro dvije decenije od završetka ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, 24.000 porodica još nema svoj dom.

Najviše novca Srbiji

Mnogi od njih još su u kolektivnom smještaju, poput onog u naselju Krnjača u Beogradu.

Regionalnom kampanjom stambenog zbrinjavanja plan je da izbjeglički centri konačno budu zatvoreni.

Najveći dio novca od donacija, prikupljenih prošle godine, pripao je Srbiji, u kojoj je i najviše izbjeglica.

U Komesarijatu za izbjeglice kažu da se čekalo da obećana sredstva stignu i da završe birokratske procedure.

“Mi smo imali 15 meseci praznog hoda, ali naredne godine imaćemo tri do četiri talasa i potprojekta koji će se preklopiti u isto vreme, tako da ćemo naredne godine imati jednu vrlo ozbiljnu implementaciju sredstava”, objašnjava Jelena Marić iz Komesarijata za izbeglice.

Posljednji rok za prijavu za obnovu imovine u Bosni i Hercegovini je 31 august.

Isti rok važi i za bivše nosioce stanarskog prava u Hrvatskoj. U Srbiji će javni poziv za sve stambeno nezbrinute izbjeglice biti raspisan u septembru.

Posljednja šansa

“Bitno je naglasiti da ne unosimo konfuziju kod porodica  – ne znači da će te porodice automatski nešto dobiti, to znači da mi znamo za njih – da planiramo njihova stambena rešenja, a da bi dobili isto stambeno rešenje -potrebno je da nakon raspisanog javnog poziva dostave svu onu dokumentaciju koja će biti propisana u komesarijatu ili kod poverenika. Videćemo kako će to ići, od talasa do talasa”, govori Jelena Marić. 

U najavljenom programu bračni par Pjevalica vidi posljednju šansu.

“Moja nada da ću jednog dana,  moja supruga, sin i ja piti jutarnju kafu zagledani u najlepše boje na svetu – u boje zidova našeg doma, da li će  nam se to ostvaritri ili neće, ne znam”, kaže Milan. 

Na rješenje stambenog pitanja u regionu čeka 74.000 osoba. Kako najavljuju u Komesarijatu za izbeglice, u proljeće naredne godine u Srbiji će početi i konkretna pomoć – materijal za obnovu kuća i gradnja prvih stanova.

Izvor: Al Jazeera