Povoljne cijene Beograđane odvele na selo

Procjenjuje se da je u Vojvodini više desetina hiljada napuštenih kuća. Dok mladi napuštaju sela, vojvođanske kuće posljednjih godina sve češće kupuju stanovnici prijestolnice, izvještava Jelena Milutinović.

U vojvođansko selo Perlez Vesna i Radomir Žugić su se doselili iz samog centra Beograda. Iako su cijeli život proveli u prijestolnici, lako su se prilagodili seoskom ambijentu.

„Mi smo se praktično iselili iz centra, bilizu smo grada, imamo sve ono što imamo u gradu a pritom živimo sa prirodom i živimo u prirodi i za nas je to izuzetan dobitak“, objašnjava Vesna, dok suprug Radomir otkriva:

„Želeli smo da kupimo kuću gde bi bilo toliko soba koliko smo imali i u Beogradu, da možemo da prenesemo nameštaj, a ispostavilo se da pored tog zadovoljstva imamo i veliki plac koji je sticajem okolnosti došao sa kućom.“

‘U Beogradu ni garaža’

Kuću sa prostranim dvorištem kupili su za svega 12 hiljada eura. Uz malo renoviranja, kažu, napravili su idealno mjesto za život.

Poput ovog bračnog para i drugi Beograđani njihovih godina sve češće napuštaju prijestolnicu.

Miloš Minić, sekretar Mjesne zajednice Perlez, kaže: „U poslednje tri, četiri godine dosta Beograđana kupuje ovde kuće, zato što po mom nekom skromnom razmišljanju, oni kad kupe kuću u Perlezu za te pare ne mogu u kupiti u Beogradu garažu.“

Na sjeveru zemlje oglasi za prodaju kuća su na svakom koraku.

Cijene kuća u Vojvodini kreću se od pet do 25 hiljada eura. Da bi motivirali mlade da se dosele u seoske krajeve, Vlada Vojvodine otkupit će neke od tih kuća a potom ih ponuditi mladim bračnim parovima na korištenje.

Plan je da parovi koji rade u gradovima deset godina besplatno žive u okolnim selima, a nakon toga dobiju mogućnost i da otkupe kuće.

Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, govori: „Prvi cilj je da rasteretimo mlade ljude koji su podstanari u gradu i koji celu zaradu daju za tu stanarinu i omogućili bi im da žive na pristojnoj daljini od grada, sigurno jeftinije nego što je život u gradu, a na neki način vratili bi ljude u sela.“

Prilika mladima početkom 2014.

Dok je Radomir Žugić prvi put dobio priliku da se posveti svom hobiju – izradi predmeta od drveta, Vesna, dizajnerka po zanimanju, i u Perlezu radi isti posao kao i ranije, samo putem interneta.

Život u selu im je, kažu, donio potpuno nova iskustva.

„Iz centralnog grejanja stigli smo ovde, suočili se sa tim kako se loži vatra, kako kad je jak vetar vrati vam dim, nikad to nismo znali , pa da morate da se starate o toj vatri….Prosto ta neka iskonska lepota koju smo ovde otkrili“, priča Vesna. 

Priliku da besplatno iskuse seoski život, prvi mladi bračni parovi iz grada, kako najavljuju u vojvođanskoj Vladi, dobiće početkom sljedeće godine.

Izvor: Al Jazeera