Polemika oko zakona o prebivalištu u BiH

U Bosni i Hercegovini će uskoro biti na snazi dopunjeni zakon o prebivalištu i boravištu. Tako je u četvrtak odlučio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izvijestio je iz Sarajeva reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Ovaj zakon je mnogo strožiji od dosadašnjeg, što dio političkih partija ne smatra dobrim. Novinar Al Jazeere je istraživao šta je sve predmet polemika u vezi s ovim zakonom.

Sloboda kretanja i prijava prebivališta neotuđiva su prava građana. Za razliku od ranije, u slučaju promjene prebivališta građani će morati prikupiti više dokumenata.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović je rekao: “Ili dokaz o vlasništvu stana, vlasništvu zemljišta, vlasništvu kuće, podstanarski ili sustanarski ugovor…”

Oduševljenje u RS-u

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) nisu krili oduševljenje usvojenim zakonom.

“Obesmisliće aktivnosti onih, kako se zovu, ‘1. mart’ i sličnih organizacija, ne želim ih drugačije zvati, ali u svakom slučaju uvode reda”, ocijenio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Red su i do sada poštovali pri registriranju povratnika birača u RS-u, kažu u koaliciji “1. mart”. No, upozoravaju, njihov terenski rad ubuduće bi mogao biti obesmišljen.

Emir Suljagić iz koalicije “1. mart” je kazao: “Ovaj zakon, ako se usvoji u Domu naroda, daje diskreciono pravo ministarstvima unutrašnjih poslova (MUP), u ovom slučaju MUP-u RS-a, da, na osnovu Člana 8a, odluči da li neko živi, stvarno ili ne negdje, te poništi ili ne prebivalište.”

Korištenje manjkavosti

S poništavanjem prebivališta moglo bi se početi u vrhu zakonodavne vlasti, gdje su oni koji su donijeli zakon koristili njegove manjkavosti.

“Ali sam čuo da je tu liberalnost iskoristio neko od kolega zastupnika koji je prijavio prebivalište tamo gdje ne živi, što je apsurd”, kazao je Niko Lozančić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Apsurdima tu nije kraj.

“Bez puno problema i pitanja, pojedini građani ranije su za svoje prebivalište mogli prijaviti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, izvijestio je Gagić.

Dio političkih partija koje nisu podržale novo izmijenjeno zakonsko rješenje kritizirale su ovu odluku, jer smatraju da se nije mislilo na značajnu populaciju u državi.

Beriz Belkić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine iz Stranka za Bosnu i Hercegovinu je rekao: “Respektirati činjenicu da imamo na desetine, stotine hiljade raseljenih, nesređenih porodica, bez stanova, stvar se napravila kao da imamo 100 posto uređeni sistem.”

Dopuna okvira

Usvojeni zakon dopunjuje postojeći pravni okvir i poboljšava prijavu prebivališta u zemlji, vjeruju u Delegaciji Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini. Ističu, dodatno se ispunjavaju uslovi iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

I dok se uvodi strožiji režim u prijavi prebivališta, stiže drugačije razmišljanje.

“Niko danas građaninu Bosne i Hercegovine ne može postaviti pitanje, niti ga može spriječiti da se prijavi ili odjavi gdje hoće, postoje zloupotrebe protiv kojih su se državni organi dužni boriti”, ocijenio je Šefik Džaferović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Zloupotrebe su najviše koristili ljudi s druge strane zakona. Prijavljivali su se tamo gdje nikada ne prebivaju.

Izvor: Al Jazeera