Proizvodnja montažnih vjerskih objekata

Privatna kompanija iz okolice Niša proizvodi neobične vjerske objekte. Ono po čemu su posebni je činjenica da se ti objekti mogu transportirati. 

Za sada proizvode jedino pravoslavne crkve, ali se spremaju da grade objekte i za druge vjeroispovijesti.

Crkva površine 15-tak kvadratnih metara ni po čemu se ne razlikuje od ostalih bogomolja – osim što se po potrebi može premještati.

U narodu je već dobila naziv „crkva za ponijeti“, napravljena je od prirodnog kamena sa čeličnom konstrukcijom, a ideja o njenoj gradnji potekla je iz porodične firme Gorana Mančića iz okoline Niša.

„Proizvod, ja to gledam sa naše proizvođačke strane, je relativno nov što se našeg tržišta u Srbiji tiče, ali smo trenutno zadovoljni kako ide posao“, rekao je Mančić.

Širenje djelatnosti

Do sada je prodato nekoliko ovakvih crkava, a Mančići najavljuju proširenje djelatnosti.

„Osim objekata za srpsku pravoslavnu veru, u planu su takvi objekti samo što će to da budu male džamije“, navodi Goran Mančić.

Ikonopisci su zaduženi za unutrašnjost crkve, a kako ističu proizvođači, sve se radi po kanonima Srpske pravoslavne crkve.

„Kada ova mala crkva bude isporučena na željenu adresu, potrebno je jedino priključiti električnu energiju i verska služba može da počne. Osim sveštenika, potrebni su i vernici, a maksimalni kapacitet crkve je 15 vernika“, navodi novinar Al Jazeere Zoran Kosanović koji je boravio u Nišu.

Najjeftinija crkva ovakve proizvodnje košta blizu 12.000 eura. Za njeno premještanje i montažu potrebno je nekoliko radnika, kamion i malo veći viljuškar, a jedna je već našla svoje kupce u blizini Niša.

„Nije bilo crkve u selu, ali svi smo željni toga da bude. Bilo je ranije, pre pitaj Boga koliko godina, ali sve je to zapostavljeno. Mnogo znači ova crkva za sve nas“, rekao je Dragan Milutinović iz sela Krastavče.

Zadovoljni sveštenici

Sveštenici, koji u montažnim crkvama obavljaju službu, zadovoljni su kako su vjernici prihvatili ovu neobičnu ideju.

„Hvala Bogu, firma Mančić Granit se setila da uradi jednu vrlo interesantnu ideju, a to je da uradi te montažne malene crkvice koje pomažu da skoro svako selo može da priušti sebi da ima jednu malu crkvicu ili manju bogomolju i da tu dolaze ljudi da se poklone da se pomole pre svega Bogu“, rekao je sveštenik Dragan.

Crkve koje su već isporučene kupcima uglavnom su postavljene u selima kao poklon bogatijih mještana rodnom kraju, ali, kako ističu Mančići, svoje mjesto mogu naći i u kasarnama, ispred zdravstvenih ustanova ili u porodičnim dvorištima.

Izvor: Al Jazeera