Abortus – novi kamen spoticanja u Makedoniji

Makedonski aktivisti za ljudska prava i opozicija traže od ministra zdravstva da povuče prijedlog novog zakona kojim se ograničava mogućnost prekida trudnoće.

Ocjenjuju da je, kaže reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, zakon u suprotnosti sa Ustavom garantiranim slobodama i pravima.

“Moje tijelo – moja odluka”, poručuju aktivisti za ljudska prava dok traže povlačenje novog Zakona o abortusu, jer je kažu – štetan. 

Vlada, pak, traži od Parlamenta izglasavanje po kratkom postupku.

Nova procedura

Predloženi zakon ukida dosadašnju odredbu slobodnog izbora žene da prekine trudnoću do desete sedmice. Uvodi restiktivne mjere koje nisu bazirane na medicini“, kaže aktivista Bojan Jovanovski.

Prema novom Zakonu, žena koja želi prekinuti trudnoću prije desete sedmice morat će podnijeti pismeni pristanak i napismeno predati zahtjev za abortus ginekologu.

Obavezna je proći savjetovanje, pa tek tri dana nakon toga može prekinuti trudnoću. Zakon propisuje i to da bračni partner, također, mora biti obaviješten.

Ako želi prekid trudnoće nakon desete sedmice, zahtjev se podnosi komisiji. Nju, po novom zakonu, formira ministar, što su dosad radili ljekari.

“Formiranje komisije u bolnicama koju formira ministar birokratizira proceduru. Na indirektan način ministar će odlučivati da li će se zahtjev za abortus, koji je podnijela neka žena, prihvatiti ili ne”, kaže aktivistica Neda Korunovska.

Ministar zdravstva, međutim, kaže da se novim zakonom ne ograničava pravo žene na izbor.

“Do desete sedmice žena ne mora ići na komisiju da bi prekinula trudnoću. Mora ići na komisiju samo ukoliko ginekolog, koji treba da izvede pobačaj, utvrdi da je, ako prekine trudnoću, u opasnosti život žene. U tom slučaju ona podnosi zahtjev prvostepenoj komisiji, koju čine ginekolog, internista i sociolog“, kaže makedonski ministar zdravstva Nikola Todorov.

Argumenti opozicije

Glavni argument opozicije je da svaka žena mora biti vlasnik svog tijela.

“Populaciona politika se ne vodi zakonom o abortusu, nego djelima. Trebate napraviti ovu zemlju atraktivnom za njene građane, a ne ogavnom za svakog ko želi da raspolaže svojom slobodom, kako Ustav nalaže”, kaže Ivon Veličovski iz Liberalne partije.

Opozicija o ovom pitanju traži širu raspravu.

Ko su oni da nekome kažu kada i da li da prekine trudnoću? Ko je taj ministar, koji su ti poslanici iz VMRO DPMNE-a i DUI-ja? U kojem dijelu svog programa su najavili da će ukinuti ovo pravo, za koje su se žene mukotrpno borile?“, pita Tanja Tomić iz Socijaldemokratskog saveza.

U Makedoniji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje 13 žena od njih hiljadu – prekine trudnoću.

Izvor: Al Jazeera