Hrvatski đaci dobijaju lakše torbe

Od školske godine 2014./2015. torbe učenika u Hrvatskoj mogle bi biti lakše, a knjige jefitnije! Najavio je to ministar obrazovanja Željko Jovanović, nakon dogovora s nakladnicima i knjižarima.

Ignorirao je, međutim, preporuke vodećeg stručnog tijela – Nacionalnog vijeća za obrazovanje, koje je tražilo da se s tim pričeka.

“Školska torba prvašića teži i do 5 kilograma što znači da svakoga dana od kuće do škole u prosjeku nose 1/5 svoje težine. Preslikamo li to na odraslu osobu tešku 60-ak kilograma bilo bi to kao da svakodnevno na leđima nosi 13 kilograma!”, izvještava Ana Mlinarić, reporterka Al Jazeere, iz Zagreba. 

Manje 51 naslov

Dolaskom novih udžbenika stari prestaju vrijediti pa su to za roditelje, novi izdaci.

Audrey Preissler, stanovnica Zagreba, kaže: “Moja djeca su u takvom rasponu godina da sam svake godine morala kupovati nove knjige što je odličan trošak za jednu obitelj.”

No ministar obrazovanja Željko Jovanović uvjerava u suprotno.

“Sigurno će proći i jeftinije i zato jer je u njima 51 naslov manje. Osim toga i broj stranica, odnosno volumen udžbenika će biti manji pa će biti jeftiniji”.

Ministarstvo i nakladnici dogovorili su manje obaveznih udžbenika za osnovne škole i gimnazije.

A rok za njihovu prijavu produžen je do prvog septembra ove godine. Dotad bi, kako očekuju u Vladi, trebao biti usvojen i novi pravopis, o kojem struka i dalje polemizira.

Donijeti strategiju

Hrvoje Miočić iz Profila, kaže: “Jučer je postignut dogovor između Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta i Profila kao nakladnik ispoštovat će sve obaveze i otisnuti sve knjige u zadanom roku”.

Žurba se nije svidjela Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje, koje smatra da najprije treba donijeti strategiju obrazovanja.

I u SDP-u, čiji je ministar član, neki misle da je bespredmetno nove udžbenike donositi na temelju starih kurikuluma.

Izvor: Al Jazeera