UN poziva u borbu protiv suše

Vlade država svijeta često sporo reaguju na sušu (EPA)

Ujedinjeni narodi pozvali su na jačanje nacionalnih mjera za borbu protiv suše nakon upozorenja da bi klimatske promjene mogle povećati učestalost i jačinu te prirodne katastrofe.

Suše u svijetu odnose više života i uzrokuju veće seobe stanovništva nego što to čine poplave ili zemljotresi, što ih čini najdestruktivnijom prirodnom nepogodom, saopćila je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) na petodnevnoj konferenciji o suši u Ženevi, na kojoj su učestvovali naučnici, političari i predstavnici razvojnih agencija.

Nove prijetnje

“Ukoliko se ne preorijentišemo na takve mjere, suočićemo se sa izgledima novih humanitarnih katastrofa i novom prijetnjom po prehrambenu sigurnost u svijetu”, navedeno je u saopćenju FAO-a.

Sjedinjene Američke Države su u 2012. bile pogođene najjačom sušom od 30-ih godina prošlog vijeka, što je podiglo cijene žitarica na rekordne visine, podsjetila je agencija Reuters. 

Suše su posljednjih godina pogodile i Rog Afrike i region Sahela, kao i Kinu, Rusiju i jugoistok Evrope, javlja Tanjug.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je u decembru izjavio da su ekstremni vremensku uslovi postali “nova normalnost” i dodao da je suša desetkovala glavne usjeve od SAD-a do Indije i od Ukrajine do Brazila.

“Niko nije imun na klimatske promjene – ni bogati, ni siromašni. To je egzistencijlni izazov za cjelokupan ljudski rod – za naš način života, naše planove za budućnost”, rekao je tada Ban.

Vlade država svijeta, međutim, često sporo reaguju na sušu, jer, za razliku od ostalih prirodnih katastrofa, obično tek postepeno razvijaju odgovor i često ne podižu brzu medijsku uzbunu.

“Ako ljudi kažu, hajde da sačekamo i vidimo šta će se desiti, prije nego što shvate šta se dešava njihovi usjevi, već propadaju, njihove bašte umiru i šteta se mjeri milionima dolara”, rekao je direktor za klimatske prognoze u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) Mannava Sivakumar.

Četiri agencije UN – FAO, WMO, Konvencija UN-a za borbu protiv širenja pustinja i Decenijski program UN-a za razvoj vodnih kapaciteta – pokrenule su “Nacionalnu inicijativu za politiku upravljanja sušom”.

Rano upozoravanje

Cilj tog programa je razvoj sistema za rano upozoravanje, po uzoru na američki Integrirani sistem za informacije o suši, kao i razvoj mjera za ublažavanje posljedica suše.

Te agencije UN-a će tokom 2013. održati četiri regionalne radionice u istočnoj Evropi, azijsko-pacifičkom regionu, Latinskoj Americi i na Karibima. 

Učesnici koferencije u Ženevi su takođe pozvali vlade da razviju jaču regionalnu i globalnu saradnju radi unapređenja sistema za praćenje i nadgledanje suše i da donesu nacionane mjere za ublažavanje posljedica te prirodne katastrofe.

Izvor: Agencije