Prištinski dani srpskog oficira za vezu

Predstojeći lokalni izbori 3. novembra na Kosovu prvi su koje će iz Prištine pratiti jedan beogradski funkcioner. Briselskim sporazumom premijera Srbije i Kosova predviđena je razmena oficira za vezu. Beograd je u Prištinu poslao Dejana Pavićevića, a s njim je tamo razgovarao reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Ovo je prvi opširniji intervju beogradskog oficira za vezu Dejana Pavićevića, u glavnoj prištinskoj Ulici Majke Tereze, bivšoj Maršala Tita. Ne tako davno šetnja zvaničnika iz Beograda glavnim gradom Kosova bila bi nezamisliva. Ali, danas u zgradi Evropske unije u Prištini radi srpski oficir za vezu.

“Evo, ja sam u Prištini od 17. juna i sve to polako počinje da ulazi u jednu rutinu, jednu normalu, tako da je normalno šetati centrom Prištine i nekim drugim delovima Prištine, kao i bilo gde drugo“, kaže Pavićević.

“Imao sam neki normalan odnos i već neku naviku da dolazim, iako ja jesam imao jedan incident u aprilu prošle godine, kada smo dolazili na tehničke razgovore oko katastra i kada su kamenovana naša dva vozila“, dodao je on.

Bez incidenata i neprijatnosti

Al Jazeera: Sada toga nema?

Pavićević: Za sada, kažem, u principu, sve je mirno. Ja, u skladu sa ovim Briselskim dogovorom o oficirima za vezu, imam i 24-časovno obezbeđenje, ali zaista, incidenata i neprijatnosti nisam imao.

Al Jazeera: U čemu se sastoji Vaš radni dan? Koje su Vaše obaveze od kada ste preuzeli funkciju, verovatno se to sad menja iz dana u dan?

Pavićević: Kao što je i od početka objašnjeno, oficiri za vezu imaju primarnu funkciju da olakšaju implementaciju Briselskih sporazuma, da omoguće bržu komunikaciju, tako da je to neki osnovni moj portfolio, da tako kažem.

Pavićevića i njegovog kolegu u Beogradu Valdeta Sadikua u Prištini najradije nazivaju ambasadorima. Ipak, Pavićević kaže da o tome nema ni govora.

“Ja nisam diplomata, ja nisam ambasador. Vrlo je jasna pozicija Republike Srbije o statusu Kosova i moj posao, zapravo, nije to, zašta su oni mene pitali… Da li ste vi ovde došli u svojstvu ambasadora Srbije – ne. Srbija nije priznala Kosovo i tu se ništa nije promenilo”, rekao je on.

Pomoći ljudima, olakšati komunikaciju

Al Jazeera: Ne može da se zanemari da ste Vi prvi beogradski zvaničnik koji sedi u Prištini. Mnogi su rekli da bi to moglo da se protumači kao istorijska uloga. Osećate li Vi da je Vaša uloga istorijska?

Pavićević: Ja ne volim da razmišljam o tome da ja imam istorijsku ulogu. Ja sam tu da radim svoj posao, da se trudim nešto da promenim i jednostavno tako i funkcionišem. Ne volim da razmišljam o nekim krupnim i ogromnim stvarima, jer to čoveka počinje da opterećuje i da stvara jednu možda negativnu svest.

Al Jazeera: Šta očekujete u budućnosti od ovog posla Vašeg ovde, od Vašeg zadatka ovde?

Pavićević: Ja se nadam da ću uspeti u onome što se od mene očekuje i u onome što sam možda negde sam zamislio da ću uspeti zaista, da nekome pomognem i na nekom mikro-planu, ako je to jedan čovek, dva čoveka, sto ljudi koji imaju neki problem, da ću možda uspeti da olakšam komunikaciju. Da ću možda pomoći da se približe neki stavovi.

Upravo zbog bolje komunikacije, Pavićević je najavio da će početi sa učenjem albanskog jezika.

Izvor: Al Jazeera