Osuđena bivša antimuslimanska politika

Osamdesetih godina prošlog vijeka vlada bugarskog autokrate Todora Živkova provodila je politiku “nacionalne renesanse” nad muslimanskom manjinom. Njihova vjerska prava bila su ograničena decenijama. Ta politika kulminirala je 1989. godine, kada je blizu 350.000 bugarskih Turaka protjerano u Tursku.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić istraživao je položaj bugarskih muslimana danas.

Bekir Terzi za sebe kaže da je Pomak, odnosno autohtoni bugarski musliman. On danas može slobodno ispoljavati svoju vjeru. Ali se s tugom prisjeća represivnih godina komunističkog perioda.

Promjena imena

”Mladim ljudima je bilo zabranjeno ići u džamiju na molitve. U vrijeme ramazana bilo je partijskih sekretara koji su tjerali ljude da jedu na poslu. Ako to ne bi radili, gubili bi posao”, isprčao je kroz plač Terzi.

Najteže mu je palo kada su bugarske vlasti prisilno počele mijenjati njihova muslimanska imena u pravoslavna.

“Rekli su: ‘Pišite da se zove Biser. Ako mu se ne svida, neka dođe da ga promjeni'”, prisjeća se Bekir.

On je samo jedan od blizu milion bugarskih muslimana. Kažu, svašta su pretrpjeli tokom komunizma. Bio je to državni projekt kojeg je režim Todora Živkova nazivao ”Nacionalnom renesansom”.

Bugarski muslimani kažu kako im država nikada nije kompenzirala pretrpjelu duševna bol, niti je vratila oduzetu imovinu koja je pripadala muslimanskim institucijama. Neki smatraju kako je, ipak, bilo napretka u vezi s tim.

Osuda postupaka iz komunizma

“Paradoksalno je to da je Bugarska, koja je imala najveći etnički problem prije pada komunizma, poslije toga postala možda jedina balkanska zemlja koja je taj problem riješila. To je ponos naše države. Bilo je par izvinjenja, da. Ali, nije stvar u izvinjenju. Stvoreni su mehanizmi realne integracije”, kaže novinar Boyko Vassilev.

Za bugarske muslimane bol je i dalje prisutna, baš kao i mnogobrojni spomenici komunizmu u centru Sofije. Za njih vrijeme nije izliječilo rane.

U januaru ove godine Parlament Bugarske izglasao je deklaraciju kojom osuđuje postupke prema bugarskim muslimanima u vrijeme komunizma.

Ali, brojni muslimani kažu da država mora učiniti mnogo više kako bi zaliječila otvorene rane prošlosti i napredovala prema zajedničkoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera