Svjetska banka: Postepeni oporavak Balkana

Četiri godine nakon početka globalne financijske krize, svjetska ekonomija je i nadalje krhka a rast u razvijenim zemljama je spor. Zemlje u razvoju se trebaju usredotočiti na  rast ekonomije, dok su i dalje velike opasnosti situacija unutar zemalja Evropske unije te fiskalna politika u Sjedinjenim Državama.

Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke, kaže: „Ekonomski oporavak je još krhak i nesiguran, što otežava nade za bržim oporavkom i povratkom na značajniji ekonomski rast, dok je proizvodnja slaba i u razvijenim i u zemljama u razvoju.“

Finansijska kuća Goldman Sachs ima slična predviđanja za 2013. godinu uz dodatak da ipak ima razloga za optimizam, izvještava Ivica Puljić.

Drugi dio 2013. 

Jan Hatzius, vodeći ekonomist u Goldman Sachs, govori: „Postoje razlozi da se osjećamo malo bolje nego ranije. No, to se uglavnom odnosi na drugi dio 2013, tako da ostaje dosta posla koji moramo obaviti u prvom dijelu godine.“

Iako se predviđa da će ekonomski rast u zemljama u razvoju, u koje spadaju države Zapadnog Balkana, iznositi 5,5 posto, problem je u sporom rastu ekonomije u najbogatijim zemljama, koje će se kretati oko 1,3 posto.

„Opasnosti koja proizlaze iz ovakve situacije su značajne. Osobito za zemlje u razvoju koje su i dalje nevjerojatno elastične. Ali, mi ne možemo čekati da se ekonomski rast ubrza u razvijenim zemljama tako da moramo nastaviti podržavati zemlje u razvoju koje trebaju investirati u infrastrukturu, zdravstveni sistem i obrazovanje. To će dovesti do većeg ekonomskog rasta za koji znamo da mogu doseći u budućnosti“, objašnjava Yong Kim.

Snažno povezane

Prema izvještaju Svjetske banke projekcije ekonomskog rasta za zemlje Zapadnog Balkana pokazuju postepeni oporavak i finansijski napredak.

Ove zemlje su snažno, bankarski i ekonomski povezane s razvijenim evropskim zemljama i najviše su pogođene smanjenjem zahtjeva za izvozom, smanjenja kapitala i ulaganja, razduživanja u bankarskom sektoru koji je zajedno, s domaćim politikama stezanja, u nekim slučajevima pridonio oštrom padu kreditnog rasta.

Prognoza Ekonomskog rasta 2013. – 2015.godine: 

Albanija:                  2013 – 1.6%,   2014 – 2.0%,   2015 – 3.0 %
Kosovo:                   2013 – 3.3%,   2014 – 4.0%,   2015 – 4.0 %
Makedonija:            2013 – 1.0%,   2014 – 2.5%,   2015 – 3.5 %
Crna Gora:              2013 – 0.8%,   2014 – 1.5%,   2015 – 2.0 %
Srbija:                     2013 – 2.0%,   2014 – 3.1%,   2015 – 3.6 %

Bosna i Hercegovina nema prognozu Svjetske banke zbog nedostatka podataka. Hrvatska je svrstana u zemlje dolazećih ekonomija, što su zemlje iz takozvane Nove Evrope.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Washingtonu su se okupili brojni ministri finansija i guverneri centralnih banaka na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Vodeća tema je kako izaći iz globalne finansijske krize. MMF planira da prikupi oko 400 milijardi dolara kojim bi se moglo spriječiti izlijevanje krize iz eurozone u druge zemlje. Prilog Ivice Puljića.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO