Polja smrti u Karačiju

U prvih pet mjeseci tekuće godine, zabilježeno je već 661 ubistavo u Karačiju (EPA)

Piše: Asad Hashim

Karači, koji se prostire jugom Pakistana, jedan je od najvećih gradova na svijetu. Procjenjuje se da u tom gradu živi više od 14 miliona stanovnika (iako neki tvrde da ta cifra ide i do 20 miliona), što ga, prema izvještaju Ujedinjenih naroda (UN), zamalo stavlja u top 10 najvećih metropola na svijetu.

Od 13 najvećih svjetskih gradova, Karači je, prema podacima do kojih je došla Al Jazeera, najopasniji. Statistički podaci o kriminalnim aktivnostima prikupljeni od Vlade, policije i UN-a pokazuju da Karači ima najvišu stopu ubistava od 13 najvećih svjetskih gradova – 12,3 posto na 100.000 stanovnika.

Stanovnici Karačija često ignoriraju nasilnu prirodu njihovog grada, pripisujući je općim uslovima života u bilo kojoj velikoj gradskoj sredini zemalja u razvoju. Ipak, Karači je jedinstven. Broj ubijenih u bilo kojem od mega gradova (sa populacijom iznad 13 miliona) četiri puta je manji od broja ubistava u Karačiju tokom jedne godine.

Izuzetak za regiju

Stopa ubistava u Karačiju se može porediti sa brazilskim Sao Paolom iz sredine protekle decenije, kada je grad bio poprište žestokih sukoba povezanih sa organiziranim kriminalom i drogama, te je bio smatran jednim od najopasnijih gradova na svijetu. Ali priča o Karačiju, mješavini kriminala (organiziranog i onog drugog) i političkog nasilja, uglavnom je nepoznata.  

Nasilje u Karačiju je, također, izuzetak za regiju. Primjera radi, indijski Mumbai, često prikazivan kao sestrinski grad Karačija, velika je gradska zona u Južnoj Aziji sa više od 15 miliona stanovnika, sa endemskim problemom uprave, siromaštva i organiziranih kriminalnih bandi koje sarađuju sa lokalnim političkim moćnicima.

“Stopa nasilja je slična latinoameričkim gradovima, ali je Karači različit u smislu da ima utjecajne političke stranke, čime je bliži južnoazijskim gradovima”, kaže Haris Gazdar.

U 2011. u Mumbaiju su počinjena 202 ubistva. U istom periodu u Karačiju je zabilježeno 1.723 ubistava.

U glavnom gradu Indije, Delhiju, kao najbližem velikom urbanom centru u Južnoj Aziji, počinjena su 543 ubistva. U prvih pet mjeseci tekuće godine zabilježeno je već 661 ubistavo u Karačiju.

Direktor Udruženja za socijalno istraživanje sa sjedištem u Karačiju, Haris Gazdar, kazao je za Al Jazeeru da Karači predstavlja jedinstven hibridni slučaj: sličan je drugim azijskim gradovima kada je u pitanju veza kriminalnih grupa i vodećih političkih partija, ali ima isti nivo nasilja kakav se viđa u mnogim gradovima Latinske Amerike, gdje organizirani kriminal hara velikim gradovima.

“Karači je različit, jednim dijelom je kao grad Latinske Amerike, gdje pola stanovništva živi u neplanskim naseljima koji imaju vlastiti sistem [javnih službi]”, kazao je on.

“Stopa nasilja je slična latinoameričkim gradovima, ali je Karači različit u smislu da ima utjecajne političke stranke, čime je bliži južnoazijskim gradovima.”

Kada se cifre uzmu u obzir, treba razmotriti i sljedeće: u julu i augustu prošle godine, u periodu u kojem je došlo do značajnog porasta nasilja i političkih sukoba zbog problema zemljišta, zabilježeno je 545 ubistava u Karačiju. To je više od 515 ubijenih u New Yorku tokom cijele godine.

Politički utjecaj

Zanimljivo je da se najviše ubistava bilježi u južnim i centralnim dijelovima grada, koji su važna bojišta i uporišta za političke partije i kriminalne bande. Stepen nasilja u određenim područjima je zapanjujući: policijska stanica Pirabad zabilježila je 140 ubistava u periodu između prvog januara 2012. i 31. augusta 2012, što je više nego što je zabilježeno u Londonu u 2011. godini.

Pirabad je lociran u području gdje se vodi glavna borba za političku prevagu između Pokreta Muttahida Qaumi (MQM) i Nacionalne stranke Awami (ANP), ali i dijelu grada gdje je nelegalna izgradnja u porastu.

Drugi opasni dijelovi grada – Orangi Town (116 ubistava), Baldia Town (103 ubistava) te Kala Kot (66 ubistava) su, također, meta političkog nadmetanja.

Veći dio nasilja u Karačiju se može povezati sa političkim strankama, prema podacima Komiteta za vezu između građana i policije, koja blisko sarađuje sa policijom Karačija i provincijskom Vladom.

Izvor: Al Jazeera