Ahmetović o istrazi u BiH o Keljmendiju

Kontroverzni biznismen Naser Keljmendi, porijeklom sa Kosova, s adresom stanovanja u Sarajevu, stavljen je na crnu listu američkog State Departmanta.

Stranka demokratske akcije (SDA) u ponedjeljak je poručila da je Keljmendi povezan s nekim liderima novoformirane koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Stranke za bolju budućnost (SBB) BiH.

“Ime Nasera Keljmendija na američku crnu listu stavio je lično predsjednik Barack Obama, a odluku je potvrdilo nekoliko komisija za sigurnost i vanjsku politiku Senata i Kongresa”, izvještava novinar Al Jazeere Almir Šećkanović.

U obrazloženju, koje potpisuje Obama, navodi se da je odluka donesena na osnovu američkog Zakona na osnovu kojeg se stranci proglašavaju dilerima droge.

Već nekoliko godina u javnosti se Keljimendijevo ime dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom narkoticima, cigaretama, krijumčarenjem, iznudom…

‘Slijede operativne analize’

Mrežu je, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, razvio u nekoliko zemalja regiona, prije svega u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te na Kosovu.

Prema istim izvorima, osnovu Keljmendijeve grupe čine članovi njegove porodice iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a uspostavljena je jaka saradnja s kriminalnim grupama iz zapadne Evrope.

Još uvijek aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović komentirao je odluku američke administacije.

“Prije dva dana je predsjednik SAD-a potpisao odluku da je Naser Keljmendi jedan od najvećih narko-vođa u Evropi. Nakon toga slijede operativne analize, koje određuju osobe koje su vezane za njega”, kaže Ahmetović.

Ministar je otkrio šta su bosanskohercegovačke policijske i istražne agencije otkrile radeći na “slučaju Keljmendi”.

“Sad će se sve spakovati na jednom mjestu. Postoji istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja se radi u saradnji s obavještajno sigurnosnom službom (OSA) i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA)”, otkriva Ahmetović.

Navode o istrazi protiv Keljmendija, koju je naveo ministar sigurnosti, u državnom Tužilaštvu nisu željeli komentirati.

Izvor: Al Jazeera