Hrvatska: Poreski dugovi u milijardama eura

Hrvatska Vlada pravi razliku između urednih i neurednih poreskih obveznika (Pixsell)

Poreska uprava hrvatskog Ministarstva finansija objavila je u utorak popis firmi i građana čiji su poreski dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102.000 poreskih dužnika.

Na listi preduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka firma Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 38,8 miliona eura, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 13,8 miliona eura, a dug na osnovu doprinosa za obavezna osiguranja blizu 24,4 miliona eura.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 29 miliona eura, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 35,2 miliona eura, a na osnovu poreza na dobit milion eura. No, HRT je preplatio porez i prirez na dohodak, kao i doprinose za obavezna osiguranja za ukupno blizu 6,6 miliona eura.

Na trećem mjestu najvećih dužnika je zagrebačka Pan – papirna industrija u stečaju, s dugom od gotovo 19 miliona eura.

S dugom većim od 13,3 miliona eura slijede zagrebačka građevinska grupa Industrogradnja i varaždinski tekstilni proizvođač Varteks.

Odgovornost prema građanima

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 39.900 eura poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 1,9 milijardi eura.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, a koji državi duguju više od 13.300 eura, nalazi se 13.066 osoba.

Na popisu građana koji državi duguju više od 1.900 eura poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže skoro 1,3 milijardi eura, prenose agencije.

Objava ovog popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, a kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Popis ne sadrži podatke o dugovima poreskih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Najavljujući prošle sedmice objavu liste poreznih dužnika, ministar finansija Slavko Linić je kazao kako Vlada ima odgovornost prema svim građanima koji redovno plaćaju poreze, te kako se želi napraviti vrlo jasna razlika između urednih i neurednih obveznika.

Izvor: Agencije