Virus koji pretvara ljude u izvor struje

Možete li zamisliti da dok tipkate po tastaturi vaši prsti proizvode struju i pune bateriju vašeg laptopa?

Ovo je zamisao američkih naučnika koji su pronašli način kako ovu ideju provesti u djelo. Potreban je samo virus koji je potpuno bezopasan za ljudsko tijelo.

Aktivni ljudi dnevno naprave u prosjeku 10.000 koraka, što je zdravo, ali i dovoljno da od čovjeka napravi snažan akumulator.

To je san naučnika iz Kalifornije, koji su uspjeli da pretvore pokrete u struju pomoću običnog virusa M13, koji je zaslužan, naprimjer, za rad upaljača.

Mehaničkim pokretom i silom stvara se iskra. Iskru mogu proizvesti svi kristali pa čak i keramika, ali ovo je prvi put da su ga naučnici uspjeli proizvesti sa biološkim materijalima.

Virus M13

Prvo su modificirali virus M13 da bi pojačali napon, a zatim su ga premazali tankim slojem vafle i postavili ga između dvije elektrode.

Kada se primijeni pritisak, uređaj proizvodi četvrtinu napona 3A baterije, dovoljno da upali LED ekran.

“Zamislite da stavimo tanak sloj ovog premaza na vaše cipele i priključimo iPhone ili iPod. Moći ćemo napuniti bateriju vašeg telefona”, objasnio je doktor Seung Wuk Lee iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley.

Svega nekoliko sati dovoljno je za umnožavanje ovog virusa, tako da neće postojati problem sa snabdijevanjem. Virus M13 ima ogroman potencijal, jer je potpuno bezopasan za ljude.

“U budućnosti ćemo ovaj materijal moći ugraditi i otkucaje srca koristiti kao izvor energije i onda ga konvertirati u električnu energiju. To znači da ćemo moći napraviti pacemaker i druge biomedicinske uređaje bez korištenja baterija”, kazao je Seung.

Za razvoj ove nove tehnologije potrebno je još nekoliko godina. Naučnici se nadaju da će tada ljudsko tijelo postati i najpouzdaniji izvor struje.

Izvor: Al Jazeera