SAD izdvaja više, Japan ima bolje zdravstvo

Lijekovi koji se izdaju na recept koštaju za trećinu više u SAD-u nego u Kanadi ili Njemačkoj (Reuters)

Japan izdvaja najmanje za zdravstvenu zaštitu stanovništva, a SAD najviše, ali time ne ostvaruju bolje zdravstvene usluge, ukazano je u studiji privatne američke fondacije Commonwealth Found.

U studiji, kojom je bilo obuhvaćeno 13 industrijski razvijenih zemalja, navedeno je kako je u SAD-u 2009. godine za zdravstvene usluge izdvajano gotovo 8.000 dolara po stanovniku, što je više nego u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj.

U Japanu je 2008. godine za zdravstvenu zaštitu izdvajano svega 2.878 dolara po stanovniku, prenosi AFP.

Dok je u SAD-u u 2009. godini na zdravstvenu zaštitu trošeno više od 17 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), u Japanu je izdvajano manje od devet posto.

Japanski recept je da pacijent plaća medicinske usluge, uz neograničen pristup specijalistima, bolnicama i široku primjenu skeniranja, magnetne rezonance i drugih tehnoloških dostignuća.

Paradoksalna situacija

Mada u zdravstvenu zaštitu ulažu znatno više, Amerikanci među analiziranim zemljama spadaju u grupu s najviše smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti – zbog astme, amputacija kao posljedica dijabetesa…

Po učestalosti smrtnih slučajeva od infarkta u bolnicama, SAD su oko prosjeka analiziranih zemalja.

Lijekovi koji se izdaju na recept koštaju za trećinu više u SAD-u nego u Kanadi ili Njemačkoj, a više su nego dvostruko skuplji u odnosu na Australiju, Veliku Britaniju, Francusku, Holandiju ili Novi Zeland.

“Uobičajena je pretpostavka da Amerikanci dobijaju više zdravstvenih usluga nego stanovnici drugih zemalja, a ustvari mi rjeđe viđamo ljekara ili dospijevamo u bolnicu”, istakao je autor studije David Skyers.

Među uzrocima ovako paradoksalne situacije se navodi da je američki zdravstveni budžet preopterećen ogromnim troškovima liječenja sve gojaznijeg stanovništva, kao i većim korištenjem skupe tehnologije.

Izvor: Agencije