Izložena legendarna rolna romana “Na putu”

Konzervator Jim Canary pozira pored teksta romana dugog 36,5 metara (AFP)
Konzervator Jim Canary pozira pored teksta romana dugog 36,5 metara (AFP)

Impresivna rolna papira, duga 36,5 metara, izložena je u Parizu.

Radi se o originalnom tekstu kultnog romana Jacka Kerouaca “Na putu” (On the Road) koji je prvi put predstavljen u Francuskoj. 

Kako prenosi AFP, posjetioci Muzeja pisama i rukopisa u Parizu imat će priliku da do 19. augusta vide devet prvih metara legendarne rolne, u vlasništvu Amerikanca Jima Irsaya, velikog ljubitelja rock'n'rolla i vlasnika fudbalskog kluba Colts iz Indianapolisa, koji ju je kupio na aukciji 2001. godine za 2,5 miliona dolara. 

Filmska adaptacija romana “Na putu”, u režiji brazilskog reditelja Waltera Sallesa, bit će prikazana u zvaničnoj selekciji u Cannesu 23. maja. 

Priča u dahu

Kerouac je svoj čuveni roman napisao 1951. godine u roku od svega tri sedmice na rolni dugoj 36,5 metara uz jednostrani prored, bez margine, poglavlja i novih redova.

Da se ne bi zaustavljao zbog promjene papira u pisaćoj mašini, povezao ih je ljepljivom trakom. Tada mu je bilo 29 godina. 

 Kerouac je pisao 6.000 riječi na dan, 12.000 prvog i 15.000 posljednjeg dana.

U velikoj mjeri autobiografski, originalni tekst “Na putu” pisan je gotovo u jednom dahu, spontanom prozom, tehnikom pozajmljenom od nadrealista.

Inspiraciju za ovaj roman Kerouac je dobio od svog saputnika i prijatelja pjesnika Neala Cassadyja.

“Napisao sam ovu knjigu pod utjecajem kafe: 6.000 rjieči na dan, 12.000 prvog i 15.000 posljednjeg dana”, naveo je Kerouac, koji je, zahvaljujući ovom romanu objavljenom 1957. godine, preko noći postao slavan. 

“Na putu”, priča koja prati Sala i njegovog prijatelja Deana na putu od New Yorka preko Californije do Meksika krajem 40-ih godina, samo u Americi prodata je u četiri miliona primjeraka, a svake godine se i dalje proda blizu 100.000. 

Izvor:  Agencije
 


Više iz rubrike TEME
POPULARNO