Deset zemalja najboljih za žene

Svjetski ekonomski forum donio je listu zemalja u kojima je dosegnut najveći stepen rodne ravnopravnosti u 2011. godini. Obuhvaćeno je 135 zemalja, a kriteriji su bili stepen i mogućnost učešća u ekonomskom i političkom životu, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti te prosječan životni vijek.

1. Island
2. Norveška
3. Finska
4. Švedska
5. Irska
6. Novi Zeland
7. Danska
8. Filipini
9. Lesoto
10. Švicarska

Lista Newsweeka/The Daily Beast obuhvaća 165 zemalja, kriteriji su slični onima Svjetskog ekonomskog foruma, no poredak je nešto različit:

1. Island
2. Švedska
3. Kanada
4. Danska
5. Finska
6. Švicarska
7. Norveška
8. SAD
9. Australija
10. Nizozemska

Protest povodom Dana žena protiv nasilja nad
domorodačkim ženama u Bangladešu [AP]

Cilj od 30 posto žena na odlučujućim pozicijama, zacrtan ranih devedesetih godina, dosad je doseglo 28 zemalja. U Sjevernoj Africi, te Južnoj i Zapadnoj Aziji na visokim službenim i menadžerskim položajima manje je od 10 posto žena. Važnu ulogu u povećanju broja žena u javnom životu odigrale su kvote i privremene posebne mjere u izbornom i korporativnom sustavu te javnim službama.

Od 1992. godine do danas u mirovnim je pregovorima učestvovalo manje od 10 posto žena, a potpisale su 2,4 posto mirovnih sporazuma.

Dvije trećine od 785 miliona nepismenih odraslih osoba u svijetu su žene. Dvije od tri zemlje bilježe nejednakost u osnovnom i srednjem obrazovanju na njihovu štetu, a u regijama poput Sjeverne Afrike, među djecom koja ne pohađaju nikakvu školu, 66 posto su djevojčice.

• Od 35 miliona izbjeglica u svijetu 80 posto su žene i djeca.

Rodilja u Sierra Leoneu ima 600 puta veću mogućnost da umre u porodu od Britanke. Gotovo svaka druga djevojčica u nerazvijenim zemljama rađa prije 18. godine, 53 posto zaraženih sidom su žene, svaka treća je fizički, seksualno ili na druge načine zlostavljana tijekom života, a u nekim zemljama i njih do 70 posto.

• Žene proizvedu 50 posto hrane, a ubiru 10 posto primanja i vlasnice su jedan posto imovine. U zdravlje, obrazovanje i ostale potrebe obitelji ulažu 90 posto zarade, a muškarci 30 do 40 posto.

• Kada bi bile jednako plaćene za iste poslove kao muškarci, procjenjuje se da bi američki BDP porastao za devet, a onaj u eurozoni za 13 posto.

Izvor: Agencije