Brazil: Voda bez kisika i polja bez trave

Sjeveroistok Brazila pogodila je najgora suša u posljednjih nekoliko decenija. U to se uvjerio reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Za rančera Severina da Silvu, kaže reporter Al Jazeere, kaktus je jedina hrana koju može da pronađe za svoju stoku.

Ali, Severino i njegove kolege spaljuju trnje kako ono ne bi gušilo životinje.

Voda puna blata

Kaktus je jedna od rijetkih biljaka koje još uvijek tamo rastu. On je tračak zelenila u neplodnom krajoliku u Serrita Brazilu, koji prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih 50 godina.

“Pašnjaci za stoku osušili su se u augustu i septembru. Moja stoka je pasla tu travu, ali je bivala sve slabija i ugibala. Jer ono što je ostalo od pašnjaka, nije imalo nikakvih hranjivih tvari”, ispričao je Severino da Silva.

Ovaj rančer svakodnevno očajno pokušava održati stoku u životu. Čak i ako to znači da ih tjera 15 km od svog ranča, gdje se nada da bi mogao pronaći malo preostale vode.

On pokazuje jedno od posljednjih pojlišta na tom području. Kaže da je njen nivo trenutno na manje od 20 posto kapaciteta.

“I ono malo vode što je ostalo skoro i ne sadrži kisik, puna je žabokrečine i blata, tako da čak i životinje oklijevaju da je piju”, kaže skrušeno.

Pjesmom protiv suše

Uprkos Severinovim naporima, njegovo stado je iz dana u dan sve slabije. Pokazuje na usahle sapi i govori: “Kad je stoka zdrava, ovaj dio je pun mesa. Pogledajte sada, sve same kosti.”

Pri kraju je još jedan dug i vruć dan u Serrita Brazilu. I naredni dan će biti isti.

Severino improvizira pjesmu.

„I dalje čekamo kišu koju nam samo sveci mogu poslati jer gledamo kako naša stoka umire. Ja sam kauboj koji pati i, milošću Božijom, obilje kojem se nadamo uskoro će doći“, pjeva i dodaje refren koji kaže kako neće dopustiti da ga suša pobijedi.

Izvor: Al Jazeera