Život s HIV-om i pomoć drugima

Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom osoba sa HIV-om, svake sedmice u  Srbiji se ovim virusom inficira od sedam do deset osoba, a trenutno ih je registrirano 2.800.

Sandra Mančić, Nišlijka koja sa HIV-om živi 12 godina, ne predaje se i pomaže osobama sa istim problemom.

“Inficirala sam se HIV-om tako što sam bila intravenski korisnik heroina”, kazuje Mančić. “Ja sam počela da se drogiram jako rano, prvi put sam drogu uzela sa12 godina, a sa 17 sam počela inektirajući , putem igle da koristim heroin.”

Kako izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, Mančić je bila svjesna rizika od HIV-a i godinama se testirala na taj virus. Ipak, saznanje da je HIV pozitivna bilo je šok za nju.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U subotu se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.
Sindrom stečenog gubitka imuniteta (AIDS), izaziva virus HIV-a, a prenosi se samo među ljudima putem određenih tjelesnih tečnosti.

Napada imunološki sistem i umanjuje sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv infekcija.

Prema podacima UNAIDS-a, u 2011. širom svijeta zabilježeno je blizu 34 miliona HIV pozitivnih osoba, od čega su 2,5 miliona nove infekcije.

Prema ovom izvještaju, umrlo je 1,7 miliona osoba, što je za pola miliona manje nego prije šest godina.

U protekloj deceniji, tretman oboljelih postao je hiljadu puta jeftiniji, a zabilježeno je i 700.000 manje infekcija nego 2001.

Vakcina za ovu bolest još uvijek nije pronađena, tako da je njena prevencija najefektivnija mjera borbe.

“Kad sam saznala da imam HIV, bilo mi je sve teško. Naravno, to je jedna šok vest u kojoj ne znate šta sad dalje”, kaže Mančić.

“Prvo sam mislila da ću umreti za godinu dana, da više neću da živim … planirala sam ne svoju smrt, nego šta će se sve to desiti najgore, jer ništa o tome nisam znala.”

Iracionalan strah od oboljelih

Kako kaže Kosanović, živjeti sa HIV-om u Srbiji nije lako. Ljudi se i dalje plaše osoba koje imaju taj virus.

Dr. Vladan Radivojević iz Klinike za mentalno zdravlje kaže kako i dalje postoji potpuno iracionalan strah od osoba zaraženih HIV-om, te da je u ustanovama za socijalnu pomoć često moguće vidjeti diskriminaciju.

Mančić danas živi sa partnerom Rankom Vujačićem sa kojim je prošla, kako kaže, pakao narkomanije i sa kojim je  uz metadonsku terapiju uspjela ostaviti drogu.

Posljednjih godina Mančić javno govori o HIV-u i pomaže posobama koje su u istom problemu kao i ona.

“Shvatila sam da ja na taj način mogu biti koristan član društva i da mogu nešto uraditi bolje sa svojim životom, da ja neću umreti i da ne moram umreti, da mogu naučiti kako da živim sa HIV-om i to sam i uradila”, kaže Mančić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na jugu Srbije sa HIV-om živi 76 osoba. U posljednjih 25 godina, 53 osobe koje su bile inficirane HIV-om umrle su.

Izvor: Al Jazeera