Obamina sportska dostignuća

Iako se šalio na račun Beckhamove linije muškog veša, Obama od LA Galaxyja dobio dres sa imenom i brojem 1 (AFP)

Piše: Sohail Malik

Američki predsjednik Barack Obama često je pokazivao kako je u toku sa dešavanjima iz svijeta sporta.

Njegova politička budućnost će se znati na predsjedničkim izborima narednog mjeseca i ako izgubi od Mitta Romneyja, to bi mogla biti tužna vijest za ljubitelje sporta širom svijeta.

Obama je toliko vezan za sport da je on često dominirao mislima lidera Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na poslove Bijele kuće.

To se moglo vidjeti tokom Olimpijskih igara kada je, tokom konferencije za novinare, objavio koji je trenutni rezultat u finalu turnira za nogometašice.

Ipak, treba se reći kako on nije prvi američki predsjednik koji je zagrižen za sport. Predsjednici Richard Nixon i Gerald Ford su bili veliki ljubitelji američkog nogometa.

Ono što je upečatljivo kod Obame je njegov pristup.

Umjesto da se samo fokusira na američke sportove i misli na lokalnu publiku, Obama je koristio sport kako bi se povezao sa svijetom, navodi Scott Lucas, profesor američkih nauka na engleskom Univerzitetu u Birminghamu.

„Pojavilo se shvatanje u Obaminoj administraciji da se sport može koristiti kao alatka pri prikazivanju američkih nježnih moći.“

Čini se da je nogomet Obamino glavno oruđe u ovoj strategiji.

Incidenti iz 1994.

Administracija Ronalda Reagana uspjela je dobiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1994. godine, a Lucas smatra kako je „problem bio taj što su SAD odale utisak svijetu kako žele preuzeti nogomet“.

„Željeli su postaviti veće golove, a uslijedio je sramotni incident na otvaranju SP-a 1994. kada je Diana Ross pokušala postići gol iz penala, a okvir gola se srušio!“

Obamina strategija je više razmatrana, a komentari profesora Lucasa nagovještavaju kako je to urađeno kako bi se toplije prihvatila od strane svjetskih ljubitelja sporta.

„On je priznao nogomet kao globalnu igru koja gradi zajednice, te da Amerika treba biti dio toga. On nije pokušao promijeniti nogomet.“

Obama je napravio nekoliko koraka kako bi se povezao. Na primjer, u maju se družio sa jednom od najvećih zvijezda svjetskog nogometa, Davidom Beckhamom, tokom jednog druženja u Bijeloj kući.

Nakon što se predsjednik šalio na račun njegove linije muškog veša, bivši igrač engleske reprezentacije graciozno je poklonio Obami dres LA Galaxyja sa otisnutim imenom predsjednika na leđima.

Još značajnije se desilo na samitu grupe G8. Obama je snimljen dok je gledao finale Lige evropskih prvaka sa svjetskim liderima, kao što su  njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron.


Liga prvaka sa Cameronom, Merkel… [Getty]

Fotografija koja prikazuje lidera SAD-a kako prati sport u kojem Amerika dominira, okružen liderima čije su nacije ozbiljne sile u nogometu, je veoma moćna.

Košarkaška historija

Faktor koji bi mogao objasniti Obamino znanje da efikasno koristi sport mogla bi biti njegova košarkaška historija.

Tokom devedesetih, dok je Obama gradio svoju advokatsku karijeru u Chicagu, Michael Jordan je zakucavanjima donosio uspjehe Chicago Bullsima. Njegova karizma i hrabrost pomogli su da sport dobije globalnu pažnju.

Obama je iz velike blizine pratio kako Jordan pomaže NBA ligi da postane međunarodni fenomen i kako je ovo ojačalo američko kulturno povezivanje sa svijetom.

Oni koji su uz njega nadaju se da će ostati na vrhu dugo kao Jordan, no to sve ovisi o činjenici da li on može pobijediti Romneyja.

No, da li bi se Romney mogao povezati sa ljubiteljima sporta na sličan način? Republikanac također razumije stratešku važnost sporta i kako se on može koristiti za povezivanje sa javnošću.

Proteklog vikenda vidjeli smo ga kako je poslao svog potpredsjedničkog kandidata Paula Ryana u sportski bar u Ohioju kako bi se povezao s lokalnim glasačima.

Takvi potezi – pojavljivanje na velikim sportskim dešavanjima i dobijanje podrške od sportista – dijelovi su kampanje. Međutim, iako je jasno kako Romney može igrati na ovu kartu „kod kuće“, incident sa ovogodišnjih Olimpijskih igara nagovještava kako nije u toku sa osjetljivim globalnim temama.

Tokom posjete Downing Streetu, kandidat za šefa Bijele kuće izazvao je oštro negodovanje, kada je pripreme za OI u Londonu „zabrinjavajućim“.

Britanski mediji su naveli kako je svojim komentarima pokazao manjak poštovanja, te izazvao sumnje o tome da li može shvatiti važnost sporta istim intenzitetom kao Obama.

Stepen razumijevanja

Ova debata ipak može izgubiti osnovu. Postoji stav da bez obzira koliko su političari okrenuti sportovima i kulturi, stavovi i politički potezi privlače glasače.

Obama je svakako pokazao određen stepen razumijevanja, no dok ovo može donekle popraviti njegov politički imidž, teško je zamisliti kako njegova svijest o sportu može impresionirati ljude na mjestima gdje se američki stavovi smatraju štetnim.

Na primjer, blizu 74 posto Pakistanaca smatra da su Amerikanci neprijatelji, pokazuje anketa Pew-a objavljena u junu. To je pet posto više nego prošle godine. Nadalje, nedavna studija univerziteta Stanford i New York pokazuje da je u proteklih osam godina više od 880 civila u Pakistanu poginulo od napada američkih bespilotnih letjelica.

Ovo su velike cifre i malo je vjerovatno da bi Obama popravio situaciju tako što bi igrao nekoliko mečeva kriketa sa pakistanskim timom u ovom sportu. To je pokušao Bush mlađi i još uvijek je nepopularan u tom području.

Ono što je sigurno  je činjenica da je Obama bio veoma aktivan u sferi svjetskog sporta. Njegovi potezi i pristupi su vjerovatno pridobili dosta ljudi i njima će nedostajati ukoliko izgubi na izborima.

No, do izbora ima mjeseca dana, pa i on i Romney trebaju pokušati dovesti Usaina Bolta u svoje timove za kampanje. Niko ne zna slaviti kao veliki Jamajčanin, te bi nekoliko takvih njegovih savjeta sigurno dobro došlo jednom od kandidata.

Izvor: Al Jazeera