U svijetu oko 200 miliona narkomana

Upotreba nelegalnih opijata je značajan uzrok smrtnosti (EPA)

Širom svijeta živi oko 200 miliona zavisnika od narkotika, pokazuju najnoviji podaci Ureda za narkotike i kriminal Ujedinjenih naroda (UNODC).

List procjenjuje da je u 2009. godini između 149 i 271 miliona ljudi koristilo nedopuštene droge.

Kanabis upotrebljava između 125 i 203 miliona ljudi, a opijate (heroin i morfijum), amfetamine i kokain koristi 15 do 39 miliona osoba, dok intravenoznih narkomana ima između 11 i 21 milion, piše Lancet, prenosi AFP.

Korisnika droge ima više u bogatijim, privredno razvijenijim zemljama, kao i u onim regionima zemalja u razvoju u kojima se ona proizvodi.

Upotreba droga predstavlja veliko opterećenje za zdravstvene sisteme.

Opterećenje za zdravstvene sisteme

Kanabis izaziva zavisnost i mentalne poremećaje, uključujući psihoze, ali izgleda da ne povećava mortalitet u znatnijoj mjeri, navodi britanski list.

Upotreba nelegalnih opijata je značajan uzrok smrtnosti zbog zavisnosti i slučajeva fatalnog predoziranja, dok su oni koji drogu uzimaju intravenozno izloženi i povećanom riziku zaraze HIV virusom i hepatitisom, ukoliko više osoba koristi istu iglu.

Kanabis upotrebljava između 125 i 203 miliona ljudi, a opijate (heroin i morfijum), amfetamine i kokain koristi 15 do 39 miliona osoba, dok intravenoznih narkomana ima između 11 i 21 milion.

Sve tri navedene vrste droga su, po svemu sudeći, u vezi s većim rizikom od mentalnih poremećaja, saobraćajnih nesreća i nasilnog ponašanja, ali su podaci o tome često nekompletni.

Procjena se temelji na podacima iz UNODC-a, nacionalnih anketa i usporednih studija o utjecaju droga.

Ovom studijom nisu obuhvaćeni ekstazi, LSD, kao i nemedicinska upotreba lijekova koji se dobijaju na recept i anaboličkih steroida.

Izvor: Agencije