Kritično stanje u slovenskim bankama

Guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec dolazi na sastanak (AFP)

Slovenija se na početku godine suočava s teškim stanjem u finansijskom i realnom sektoru i zato će nova vlada morati pristupiti hitnom programu sanacije stanja u bankarstvu i stabilizaciji javnih finansija, upozorio je u petak odbor za finansije slovenskog parlamenta.

Na sjednicu odbora bio je pozvan i mandatar za sastav nove vlade Zoran Janković, ali se ispričao obavezama vezanim na pregovore sa strankama koje želi uključiti u svoju buduću vladu, prenosi Hina.

Gubici banaka se povećavaju, a njihove bilance smanjuju, u ovoj će godini biti potrebno očistiti njihove bilance otpisima. 


Janša: Sloveniji je potrebno otrežnjenje [EPA]

U višesatnoj raspravi o kritičnom stanju u slovenskim bankama, koje će, prema riječima guvernera središnje banke Marka Kranjeca, ove godine morati izvesti dokapitalizaciju od četiri milijarde eura i očistiti svoje bilance od loših potraživanja ako žele dobivati sredstva na međunarodnom tržištu kapitala i kredite Evropske centralne banke (ECB), sudjelovao je i predsjednik druge najjače stranke u novom parlamentu i bivši premijer Janez Janša.

Prema njegovim riječima, rasprava je pokazala da se Slovenija mora ozbiljno suočiti s realnošću trenutka.

Predstavnici najvećih slovenskih poslovnih banaka zauzeli su se za mjere štednje koje bi važile iduće tri godine.

Izborna kampanja je završena i više nema nikakvog smisla ustrajati na optimističkim najavama dominantnog dijela politike o velikom ekonomskom rastu i održavanju postojećeg životnog standarda, potrebno nam je otriježnjenje, rekao je Janša, aludirajući na obećanja koja je tokom kampanje iznosio Janković.

Mogućnosti zaduživanja

Kranjec je kazao da je samo trećina slovenskih poduzeća kreditno sposobnih te da 15 do 20 posto kompanija ne vraća na vrijeme kredite.

Gubici banaka se povećavaju, a njihove bilance smanjuju, u ovoj će godini biti potrebno očistiti njihove bilance otpisima.

To i dokapitalizacija potrebni su kako bi banke mogle uzimati kredite na međunarodnom tržištu, a i mogućnosti zaduživanja kod ECB-a smanjit će se zbog potrebnih jamstava ako kreditni rejting države bude još smanjen, upozorio je Kranjec.

I predstavnici najvećih slovenskih poslovnih banaka zauzeli su se za mjere štednje koje bi važile iduće tri godine te iznosili podatke po kojima Slovenija ove godine može računati sa stagnacijom ili padom bruto društvenog proizvoda (BDP).

Izvor: Agencije