Medvedev raspršio nade kosovskih Srba

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev saopštio je da njegova zemlja ne može da ispuni zahtjeve 21 hiljadu kosovskih Srba koji traže rusko državljanstvo jer to nije predviđeno propisima te zemlje.

Srbi sa Kosova ne odustaju, najavljuju još 50 hiljada molbi. Reporterka Al Jazeere Ivana Momčilović istraživala je na sjeveru Kosova, ali i u Moskvi, zbog čega kosovski Srbi žele u Rusiju i kakvi su ruski propisi zbog kojih njihove želje ne mogu da se ispune.

Stigao odgovor

Na zgradi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice bilbordi sa omiljenim srpskim i ruskim političarima. Nešto dalje, na trgu pored mosta, postavljen je sto za sve one koji žele da potpišu molbu za državljanstvo Rusije.

 „Očekujem od naše bratske Rusije da nam pomogne“, kaže  Nenad Vučetić, stanovnik Kosovske Mitrovice.

Njegova sugrađanka Živoslava Virijević, nezadovoljna je „sadašnjom vlašću naše države Srbije.“

„Oni su nama obećavali da samo demokratska vlast, da samo oni mogu ispraviti sve brljotine koje je napravio Slobodan Milosević“, kazuje ona.

Peticiju za dobijanje državljanstva pokrenuo je Pokret Stara Srbija. Sada su im se pridružili i Narodni pokret Otadžbine i Društvo srpsko-slovenske solidarnosti.

 „Akcija za dobijanje dvojnog državljnastva: Ruske Federacije i Srbije pokrenuta je zbog  toga što su Srbi ovde očigledno ugroženi, a Vlada Srbije nema nameru da zaštiti svoje građane i zato mi, kao i građani Južne Osetije i Abhazije nadamo se u jedinog pravog zaštitnika, a to je Rusija“, kaže Igor Vojinović, iz  Narodnog pokreta Otadžbina.

„A ovde u Rusiji, i pojedini političari pozivali su državne zvaničnike da udovolje zahtevima kosovskih  Srba“, kazuje naša novinarka.

Objašnjenje je bilo da prijateljskom narodu treba da se pruži druga domovina.

I, poslije nekoliko nedjelja, stigao je i odgovor.

Ruski predsjednik raspršio je nade kosovskih Srba da bi mogli doći do ruskih pasoša. Kako je objašnjeno, pozitivan odgovor na njihove molbe nisu moguće zbog odbredbi ruskog zakona o državljanstvu. Medvedev je pak obećao jaču podršku, ali u drugim oblicima. Po njegovom nalogu, kako je saopšteno,  stiže još jedan konvoj humanitarne pomoći, a Rusija namjerava da preko UNESCO-a pokrene i restauraciju manastira na Kosovu.

Bez iznenađenja

Ovakav razvoj situacije nije iznenadio analitičara Genadija Sisojeva. On za Al Jazeeru kaže da se i nije očekivalo da Rusija, koja je posljednjih godina davala državljanstva uglavnom građanima bivših sovjetskih republika, sada odgovori na zahtjeve više desetina hiljada kosovskih Srba.

„Sada se najavljuje ukupno 70.000 zahtjeva kosovskih Srba. Pa čak i Rusi iz bivših republika SSSR-anisu dobijali toliko“, kaže Genedij Sisojev, urednik spoljne redakcije lista Komersant.

Srbi sa Kosova još čekaju na  odgovor od ambasade Rusije u Beogradu kojoj su zvanično uputili zahtjeve za državljanstvo. Inicijatori akcije kažu da su čuli za negativan odgovor koji je stigao iz Moskve i da su, bez obzira na odluku, zahvalni Rusiji koja štiti njihove interese svuda, pa i u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Al Jazeera