Drvarčani se nadaju povratku turista

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nedavno je proglasila kulturni pejzaž, Memorijalni kompleks Muzej 25. maj u Drvaru, nacionalnim spomenikom.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić posjetio je ovo mjesto u zapadnom dijelu BiH, koje je početkom devedesetih ostalo bez prefiksa Titov.

Od tada su u zaborav pali i objekti muzeja, podignuti u spomen neuspješnog njemačkog desanta na ovo mjesto u maju 1944. godine.

„Polako obnavljani, još su daleko od starog sjaja“, kaže naš novinar.  

Razvoj turizma

Novom uzletu nada se i turistički vodič, Miroslava Galić, nakon šta je kompleks uvršten na listu nacionalnih spomenika BiH.

Muzejske eksponate, od Titove uniforme do njemačkih padobrana, nekada je dolazilo vidjeti stotine hiljada turista, međutim, danas ih je daleko manje.

Titova pećina u Drvaru, gdje su nekada učenici išli na obaveznu ekskurziju, ignorirana je tokom devedesetih, a sada se vidi kao razvojna šansa ekonomski devastiranog Drvara.

„Nekada je u gradu bilo 6.500 zaposlenih na 18.000 stanovnika. Trenutno je u Drvaru 4.500 stanovnika, a radi ih 1.000.  Od toga, 500 je zaposleno u Finvestu, firmi nastaloj privatizacijom drvne industrije Grmeč“, naveo je naš novinar.

Bivši komercijalni direktor Grmeča i nekada privrednik godine bivše države, Branko Kecman, tvrdi da preduzeće mora ekonomski dati više gradu s obzirom na šumski potencijal.

„Tu kada govorim proširena reprodukcija, mislim na razvoj pogona, 15-20 na bazi drveta, jer bi se tu pravili pogono finalni i polufinalni“, rekao je Kecman.

Za ta ulaganja nema zainteresiranih, otvoreno će Anka Papak Dodik, načelnica grada u drugom mandatu.

Poziv na povratak

Povratkom izbjeglih Srba nakon Daytona, srpska većina preuzela je vlast od hrvatskih političara u lokalnoj vlasti, ali nema izlaza iz ekonomske krize.

„Najprije se infrastruktura grada morala dovesti do nekog nivoa, da bismo nekom ponudili, ljudi su se zainteresovali, došlim vidjeli u kakvom je stanju grad, onda su odustali“, kaže načelnica Dodik.

Međutim od Drvara ne odustaje Mile Marčeta, čovjek koji je prvi sugrađane pozvao na organizirani povratak. U dijelu porušenog grada, među zgradama Crvenog krsta ili bolnice, ponavlja ono šta je rekao i prije 15 godina.

„Nemamo škole, 110 kilometara se ide doktoru u Livno pored ovakve bolnice i ovih objekata gdje bi trebalo uložiti, imamo kadrove, ali ne mogu se vratiti na livade“, objašnjava Marčeta.

Stevan Trninić, policijski komesar u Bihaću, iz Drvara svakog dana do radnog mjesta vozi se 180 kilometara. Kada dođe kući ne odmara, nego odmah odlazi raditi na imanju na kojem ovih dana peče unikatnu rakiju od drenje.

„To je tradicija kod nas, samo rad i rad. Radio mi je tako pokojni otac, radio u firmi, bilo nas je devet, on je uspio sve održati i raditi“, rekao je Stevan.

Tradicija će se kod Trninića održati, jer Stevanov unuk marljivo posmatra svaki djedov pokret.

Izvor: Al Jazeera