Pravila EU za hrvatske poljoprivrednike

Pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji poljoprivrednike čeka težak proces prilagođavanja novim standardima.

Mnogi su, posebno oni u Slavoniji, povećali svoju proizvodnju kako bi opstali na evropskom tržištu, ali tvrde da im država u tome slabo pomaže.

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak posjetila je jednu od najvećih farmi u Slavoniji, već potpuno prilagođenu evropskim standardima, koju vodi Mate Glavašević.

Troškovi farme

“Na ovoj farmi od 130 krava godišnje 120 do 130 puta bude teljenje krava i nastojimo svaki puta bit prisutni i pomoć kravi“, kaže Glavašević koji je u svoju farmu u posljednjih desetak godina uložio više od milion i po eura.

“Država je poticala, poticala je kroz kapitalna ulaganja, kroz premije, subvencije za mlijeko. Ali došlo je do nereda, prvo radi neredovite isplate premija, poticaja, subvencija, i druga još gora stvar što je sve smanjeno”, objasnio je ovaj poljoprivrednik te dodao da je jedan od najvećih problema to što nikad ne zna koliko i kada će ta sredstva dobiti.

Kako kaže naša novinarka, Mato zbog ulaganja u mehanizaciju proizvodnje, za ratu kredita mjesečno mora izdvojiti oko 10.000 eura.

“Banka ne pita, radnici ne pitaju, struja, voda to su sve obveze koje se moraju ispoštivati i platiti svaki mjesec”, kaže on.  

Evropski standardi

Također je zbog direktiva Evropske unije morao izgraditi septičku jamu koja košta 100.000 eura, a od toga su 75.000 bespovratna sredstva Svjetske banke.

“Evo, ovo je jedna od najvećih investicija sa najvećim bespovratnim sredstvima što je stvarno velika pomoć. Jer to će morat imat svaka farma koja proizvodi meso, mlijeko, radi zbrinjavanja tih otpada”, rekao je Mato koji godišnje proizvede 670.000 litara mlijeka.

On kaže da bi se odrekao svih premija i poticaja kada bi bilo više reda na tržištu, kada bi se bolje kontrolirao uvoz, a seljak znao kome će i po kojoj cijeni prodati.

“Jer sam odrasto na gospodarstvu, otac mi se bavio samo poljoprivredom, i to je jedino što znam raditi, volim raditi, i valjda me uz to sve veže ta gruda slavonske zemlje”, zaključio je vlasnik farme u Slavoniji kojem je pšenica upravo nikla, a poticaje za sjetvu još nije dobio.

Izvor: Al Jazeera