Njemačka uzima radnike iz zemalja u krizi

Fokus njemačke ekonomije je na visoko kvalificiranim stručnjacima, što nacije južne Evrope imaju u izobilju (EPA)

Bogata Njemačka ima iznenađujuću poruku za potonulu Grčku: Traži se pomoć.

Uz smanjenje radne snage i živu ekonomiju, Njemačka očajnički treba kvalificiranih radnika kako bi svoj industrijski motor gurala naprijed.

Njemačka zato od Grčke i drugih evropskih država u krizi , kao što su Španijaa i Portugal, gdje je ogromna nezaposlenost, uzima radnike, prenosi AP.

Njemačka je brzo prevladala finansijsku krizu koja je počela 2008. godine, a nezaposlenost je sada manja od 6,6 posto.

Barselona: Štrajk zdravstvenih radnika u septembru [EPA]

The Goethe Institut, koji nudi kurseve njemačkog jezika diljem svijeta, primjećuje da sve više Evropljana želi prevladati tu jezičnu barijeru.

U Barseloni se broj učenika koji žele naučiti jezik u Goethe Institutu povećao 54 posto u protekle dvije godine, a više od 70 posto učenika je reklo da uči njemački kako bi poboljšalo svoje poslovne šanse, kaže Diar Amin, glasnogovornik Goethe Instituta u Barseloni.

“Situacija je ovdje vrlo teško, nezaposlenost je visoka, a sve ide prema još goroj situaciji”, kaže Enrique Serratosa iz Barselone.

Slično je i u drugim španskim gradovima, rekao je on.

S univerzitetskom diplomom u ruci i nikakvim šanasam za posao u rodnoj Barseloni, 22-godišnji Enrique Serratosa poptisao je ugovor s hemijskom kompanijom Wacker iz Minhena, nakon uzimanja sati iz njemačkog jezika.

“Situacija je ovdje vrlo teško, nezaposlenost je visoka, a sve ide prema još goroj situaciji”, kaže Serratosa.

“Oko 80 posto mojih prijatelja u potrazi je za radnim mjestima u inostranstvu, a mnogi od njih žele ići u Njemačku – tamo možemo puno naučiti, a plate su također veće”, dodao je.

Izvor: Agencije