Iz programa Alhemija Balkana

Alhemija/Alkemija Balkana: Srbija – 12. epizoda

Ekipa Al Jazeere provela je dan u Vrnjačkoj Banji. Prema broju turista, to je nakon Beograda najposjećenija destinacija u Srbiji. Očekuju se velike investicije i gradnja luksuznih hotela. Saznali smo za priče kako je bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright provela neko vrijeme u Vrnjačkoj Banji, kao izbjeglica u Drugom svjetskom ratu. Taj dio historije […]

Ekipa Al Jazeere provela je dan u Vrnjačkoj Banji. Prema broju turista, to je nakon Beograda najposjećenija destinacija u Srbiji. Očekuju se velike investicije i gradnja luksuznih hotela. Saznali smo za priče kako je bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright provela neko vrijeme u Vrnjačkoj Banji, kao izbjeglica u Drugom svjetskom ratu. Taj dio historije aktualizovan je kada je NATO bombardovao Srbiju.

U Novom Pazaru 60-godišnji proizvođač cipela radi od svoje dvanaeste. A u Beogradu mlada glumica Brankica Sebastijanović je, prije stjecanja diplome na Akademiji, dobila dvije glavne uloge u TV serijama. Na modnoj reviji Verice Rakočević modeli su bile 12-godišnje djevojčice i 65-godišnje gospođe.

U prvom privatnom muzeju u Beogradu fondacija „Zepter“ izlaže djela najznačajnijih srpskih umjetnika u posljednjih 70 godina.
Također, građani Beograda i Novog Sada u anketi otkrivaju da su im najdraže zemlje Evropske unije i one nastale raspadom Jugoslavije.