Al Jazeera Istražuje

Al Jazeera istražuje: 7. Oktobar

Istraživačka jedinica Al Jazeere provela je forenzičku analizu dešavanja tog dana, uspoređujući snimke i fotografije s CCTV-a, nadzornih kamera, ličnih telefona i kamera na glavama pripadnika Hamasa.

Hamasov napad na Izrael 7. oktobra preobrazio je političku mapu Bliskog Istoka. Istraživačka jedinica Al Jazeere provela je forenzičku analizu dešavanja tog dana, uspoređujući snimke i fotografije s CCTV-a, nadzornih kamera, ličnih telefona i kamera na glavama pripadnika Hamasa.

U tom napadu su pripadnici Hamasa, ali i civili koji su ušli na izraelsku teritoriju iz pravca Gaze, prekršili brojna ljudska prava.

S druge strane, mnoge od najgorih priča koje su se pojavile u javnosti u danima nakon napada bile su lažne. To se posebno odnosilo na zločine koje su političari u Izraelu i na Zapadu više puta koristili kako bi opravdali žestinu bombardovanja Pojasa Gaze, poput masovnog ubijanja beba i optužbi za rašireno i sistematsko silovanje.

Događaji koji su se desili 7. oktobra 2023. trajno su promijenili palestinsko-izraelske odnose, pregovore o mirnom rješavanju sukoba, te za posljedicu imaju desetke hiljada mrtvih, ranjenih i prognanih stanovnika Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera