Tursko-katarski odnosi: Strateški izbor i održivo partnerstvo

Bez sumnje, bilateralni odnosi između Republike Turske i Države Katar doživjeli su značajan razvoj u posljednja dva desetljeća.

Turska i Katar su očuvali bliske, stabilne i rastuće odnose na svim razinama (Al Jazeera)

Unatoč velikim promjenama u prirodi odnosa među državama na regionalnoj i globalnoj razini, te eskalaciji kriza i sukoba u međunarodnoj politici, Turska i Katar su očuvali bliske, stabilne i rastuće odnose na svim razinama. Štaviše, može se reći da je strateški odnos dviju država bio jedan od stupova ravnoteže u regiji i predstavljao je istinsko jamstvo pred brojnim izazovima te političkim, sigurnosnim i ekonomskim rizicima.

Bez sumnje, bilateralni odnosi između Republike Turske i Države Katar doživjeli su značajan razvoj u posljednja dva desetljeća, sve dok nisu postali dobro uspostavljeni strateški odnosi s visokim prioritetom pod posebnim pokroviteljstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i emira Katara Tamima bin Hamada Al Thanija.

Vodstvo dviju zemalja uložilo je izuzetne napore u jačanje i unapređenje bilateralnih odnosa od 2014. godine. Postignut je važan sporazum o uspostavi zajedničkog Vrhovnog strateškog odbora Turske i Katara, koji je otvorio vrata za prilike koje služe bilateralnom partnerstvu i koje su primjerene mogućnostima dviju država na diplomatskoj, političkoj, ekonomskoj i vojnoj razini.

Od svog osnivanja, Vrhovni strateški odbor je radio na zajedničkoj koordinaciji između dvije zemlje, što je uključivalo uzajamne posjete turskog predsjednika i emira Države Katar. Također, potpisani su brojni sporazumi u svim oblastima.

Politička saradnja je bila važan prioritet za vodstvo obje zemlje. U tom smislu, radilo se na artikulaciji zajedničke vizije i jedinstvenih stavova prema mnogim važnim pitanjima u regiji. Turska i Katar su pokazali slične politike prema mnogim arapskim i regionalnim krizama.

Turska podržala stav Katara

Turska je podržala stav Katara i istaknutu ulogu koju je imao u afganistanskom pitanju, a pregovori su se nakon ulaganja velikih napora pokazali kao uspješni. Nastavljena je zajednička koordinacija u humanitarnim pitanjima, radu aerodroma i podršci afganistanskom narodu.

Pored toga, uspostavljena je jaka koordinacija u sirijskom pitanju na humanitarnoj i političkoj razini, a uslijedili su i pokušaji da se pruži podrška šansama za život i stabilnost u izbjegličkim područjima i stvori stabilnosti na području sjeverne Sirije nakon što su tu oblast osigurale turske snage. Dvije zemlje su uspostavile čitave gradove za prognanike i pružile sve logističke usluge kako bi se obezbijedila stabilnost i sigurnosti kroz humanitarni rad.

Nedaće kroz koje su prošle dvije zemlje pokazale su dubinu i jačinu odnosa, počevši od hrabrog stava Katara u podršci Turskoj i njenom vodstvu i protivljenja neuspjelom pokušaju državnog udara 2016. godine, te hrabrosti koju je pokazalo Njegovo Visočanstvo Emir Tamim bin Hamad Al Thani da na samom početku iskaže podršku izboru demokratije i izboru turskog naroda. Turska je pokazala isti stav kada je hrabro i odlučno iskazala svoju podršku Državi Katar, vodstvu i narodu, prilikom suočavanja s krizom blokade 2017. godine, koja je prevladana. Turska je odgovorila na poziv braće i podržala katarski narod u sigurnosnom, ekonomskom i diplomatskom smislu.

Ekonomsko pitanje je bilo jedno od glavnih pravaca saradnje između dvije zemlje, koje u proteklih pet godina svjedoči značajnom razvoju. Obujam trgovinske razmjene se povećavao, dolazi do priliva međusobnih investicija, bilo da je riječ o ulaganju katarskih privrednika u različite sektore u Turskoj, bilo o ulasku turskih privrednika na katarsko tržište kroz građevinske firme, ugostiteljski sektor, izvozne kompanije, prehrambeni, logistički i tehnološki sektor, odbrambenu industriju i medije.

Koordinacija u oblasti ekonomije i trgovine

Vojno-sigurnosno pitanje spada u najistaknutije aspekte uzajamne saradnje, a od 2015. godine koordinacija u ovoj oblasti raste. Oružane snage dviju država počele su provoditi zajedničke projekte na razini obuke i industrije, pored sklapanja odbrambenih sporazuma. Nema sumnje da je formiranje Komande združenih snaga u Dohi bio jedan od najvažnijih plodova ove koordinacije. Time je formiran štit ključan za garantiranje sigurnosti i stabilnosti u regiji Zaljeva, a odigrao je i važnu ulogu u zaštiti interesa države Katar i cijele regije. Bio je to korak naprijed u pravcu povećanja interesa za saradnju u industriji naoružanja i obrambenoj industriji.

Ovih dana se održava nova sjednica Vrhovnog strateškog odbora između Republike Turske i Države Katar. Dvije zemlje pridaju veliki značaj održavanju i razvoju svih učinkovitih alata za koordinaciju i zajedničko djelovanje, posebno u kontekstu međunarodnih i regionalnih dešavanja punih previranja i izazova. Takva situacija iziskuje usklađene napore kako bi se očuvali dobici dviju zemalja i njihova istaknuta uloga u mnogim kritičnim pitanjima, te izradili budući planovi koji otvaraju prilike za sinergiju na svim poljima.

Tursko rukovodstvo će potvrditi svoju punu spremnost da pruži svu potrebnu potporu Državi Katar kako bi osigurala uspjeh organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. Država Turska, koja daje svoj logistički i sigurnosni doprinos u podršci svojoj bratskoj državi kako bi se prvenstvo uspješno realiziralo, neće štedjeti napore ili kapacitete koji su potrebni Državi Katar. To je potvrđeno i kroz aktivaciju sporazuma Štit Svjetskog kupa (World Cup Shield), koji predstavlja temeljni stup za osiguranje objekata koji su od ključnog značaja za Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru.

Bez sumnje, koordinacija u oblasti ekonomije i trgovine te ulaganje u industriju predstavlja glavni smjer u ovoj fazi, posebno u svjetlu valova recesije i inflacije koji pogađaju svijet, velikih fluktuacija u cijenama energije i poremećaja u brojnim industrijama diljem svijeta.

Vjerujemo da je blizak odnos i visoka koordinacija između dvije zemlje bila i ostala jamstvo za zauzimanje snažne pozicije u suočavanju s regionalnim i međunarodnim izazovima. To nije samo bilateralna saradnja, već strateški izbor za sadašnjost i budućnost. Tursko vodstvo, na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, želi učvrstiti odnose i ojačati partnerstvo kako bi se osigurao prosperitet i stabilnost dviju zemalja.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera