Američki lov na Juliana Assangea prijeti slobodi medija

Ako Velika Britanija izruči Assangea, on će se suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD-u po optužbama za špijunažu (EPA)

Posljednji put kad sam vidjela Juliana Assangea izgledao je umorno i iscrpljeno.

Besprijekorno obučen u ležernu poslovnu odjeću, osnivač WikiLeaksa je sjedio na optuženičkoj klupi ograđenoj staklom, u zadnjem dijelu sudnice koja se nadovezuje na zatvor visoke sigurnosti u Londonu, sa po jednim policajcem na svakoj strani.

Ja sam doputovala iz SAD-a da prisustvujem saslušanju. On je prošao kroz tunel od svoje ćelije do sudnice.

Danas je Assange ponovo u sudnici, zbog nastavka krivičnog postupka koji će u konačnici odlučiti o zahtjevu Trumpove administracije za njegovo izručenje SAD-u.

Ali neće samo Assange biti na optuženičkoj klupi. Do njega će sjediti temeljni principi medijske slobode koji podupiru pravo na slobodu izražavanja i pravo javnosti na pristup informacijama. Ušutkajte ovog jednog čovjeka i SAD i njegovi saveznici će ušutkati druge, šireći strah od progona i krivičnog gonjenja po globalnoj medijskoj zajednici koja je već napadnuta u SAD-u i u mnogim drugim državama širom svijeta.

Ulozi su zaista tako visoki. Ako Velika Britanija izruči Assangea, on će se suočiti sa krivičnim gonjenjem u SAD-u po optužbama za špijunažu koje bi ga mogle poslati u zatvor na više decenija – moguće u ustanovu rezervisanu za visoko rizične zatovrenike i podvrgnute najstrožijim dnevnim režimima, uključujući produženi boravak u samici. Sve to jer je radio nešto što urednici rade širom svijeta – objavljivao je informacije od javnog značaja koje obezbjeđuju izvori.

Sveopšti lov

Predsjednik Donald Trump je nazvao WikiLeaks „sramotnim“ i kazao je da bi za njihove postupke u objavljivanju povjerljivih informacija trebala uslijediti smrtna kazna.

Jezivi efekat na druge izdavače, istraživačke novinare i bilo koju osobu koja bi se usudila učestvovati u objavljivanju povjerljivih informacija o vladinim greškama bio bi neposredan i snažan. A SAD bi hrabro prekoračio svoje granice sa dugom rukom koja doseže i do onih koji nisu državljani, poput Assangea, koji je Australac.

Nepokolebljiva američka potraga za Assangeom i svojvevoljno britansko učešće u lovu na njega i u njegovom hvatanju, sada ga je dovelo u zatvor tipično rezervisan za iskusne kriminalce. To je ostavilo traga na njemu, i fizički i emotivno – često do tačke dezorijentiranosti. Njegovo slamanje tako što su ga izolovali od porodice, prijatelja i njegovog pravnog tima, izgleda kao sastavni dio američke strategije i izgleda da djeluje.

Ne trebate poznavati specifičnosti zakona o izručenju da biste shvatili kako optužbe protiv Assangea nisu samo klasična „politička krivična djela“ i stoga zabranjena po osnovi zakona o izručenju, već još važnije, optužbe su politički motivisane.

Sedamnaest optužbi koje je SAD podigao protiv Assangea na osnovu Zakona o špijunaži iz 1918. moglo bi donijeti 175 godina zatvora; dodajte tome presudu za jednu optužnicu za kompjutersku prevaru (za koju se kaže da dopunjava Zakon o špijunaži tako što ga dovodi u komjutersku eru), i eto vam još dodatnih pet godina. Assange je jedini izdavač koji je ikada na ovaj način optužen za špijunažu.

Nema sumnje da su optužbe politički motivisane pod ovom američkom administracijom, koja je gotovo osudila Assangea u javnoj areni. Državni sekretar Mike Pompeo je tvrdio da je WikiLeaks „neprijateljska obavještajna služba“ čije aktivnosti moraju biti „ublažene i upravljane“. Upečatljivo nepošteno krivično gonjenje Assangea primjer je koliko daleko će SAD otići da „upravlja“ protokom informacija o vladinim greškama i na taj način potkopati pravo javnosti da zna.

I na Obaminom radaru

Assange je bio i na radaru Baracka Obame, ali Obamina administracija je odbila da podigne optužnicu protiv njega. Trenutni američki državni tužitelj, William Barr, međutim, je podigao ne jednu, već dvije optužnice od 2019, najnoviju krajem juna. Druga optužnica je bila iznenađenje ne samo za Assangeov advokatski tim, već i za glavnog advokata i suca koji su također nespremno dočekali novu optužnicu.

Ranije ove godine, kada sam sjedila blizu Assangea, iznenadila sam se kako je postao sjena bivšeg sebe. Spontano je nekoliko puta ustao tokom te sedmice saslušanja da se obrati sutkinji. Rekao joj je da je zbunjen. Rekao joj je da ne čuje dobro saslušanje. Rekao je da su ograde u zatvoru i u sudnici značile da se nije mogao konsultovati sa advokatima. Tehnički mu nije bilo dozvoljeno da se direktno obraća sucu, ali je u više navrata to učinio, što su odbljesci agresivne taktike koju je koristio u prošlosti da se bori za sebe i principe u koje je vjerovao.

Ako Assange bude izručen to će imati dalekosežne implikacije za ljudska prava, postavljajući jezivi presedan za zaštitu onih koji objavljuju procurjele ili povjerljive informacije koje su u interesu javnosti.

Objavljivanje takvih informacija temelj je medijske slobode i prava javnosti na pristup informacijama. To pravo mora biti zaštićeno, a ne kriminalizirano.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera