Slaveći Dan zemlje u izolaciji u Palestini

Palestinci protestuju protiv ilegalnih naselja blizu grada Beite na okupiranoj Zapadnoj obali 11. marta 2020. (Reuters)

Na današnji dan, prije 44 godine, izraelska policija je nasmrt ustrijelila šest Palestinaca koji su protestovali protiv eksproprijacije hiljada hekatara palestinske zemlje u Galilijei, a koju je provodila izraelska vlada. Od tada se 30. mart obilježava kao Dan zemlje i predstavlja važan datum u palestinskom političkom kalendaru.

Ove godine će Palestinci obilježavati Dan zemlje u svojim domovima usred pandemije bolesti COVID-19, zbog koje je većio dio svjetske populacije u režimu izolacije i policijskog sata. Biti zatvoren u svom domu ili u gradovima i selima nije novo iskustvo za Palestince, i možda se zato nisu pretjerano uzbudili zbog ovih mjera.

Zaista su Palestinci na Zapadnoj obali ograničeni na bantustane povezane samo putevima koje kontroliše izraelski režim, dok njihovi braća i sestre u Gazi žive u zatvoru na otvorenom koji je UN proglasio „nepogodnim za život“. Većina Palestinaca koji žive s druge strane „zelene linije“ ima izraelsko državljanstvo, ali svejedno žive u urbanim i ruralnim getima.

Palestinci su također odsječeni od svojih arapskih braće i sestara, a mnogi su spriječeni da putuju po arapskom svijetu, ili zbog tog što im to dokuemneti ne omogućuju (u slučaji Palestinaca sa izraelskim državljanstvom) ili zato što podliježu zabrani putovanja.

Nastavlja praksa uklanjanja Palestinaca

U sklopu odgovora na COVID-19, izraelski režim je uveo dodatne mjere koje ograničavaju kretanje Palestinaca. Grad Betlehem je stavljen u izolaciju, dok su prelazi u Gazu i Zapadnu obalu zatvoreni. Palestinskim radnicima koji rade u Izraelu je rečeno da ili ostanu na neodređeno u lošem i nehigijenskom smještaju ili da napuste posao i ostanu na Zapadnoj obali.

Palestinska samouprava je uvela policijski sat i postavila punktove između sela i gradova da ograniči kretanje ljudi. Biznisi su zatovreno, izuzev supermarketa i apoteka.

Izrael u međuvremenu nastavlja svoje prakse uklanjanja Palestinaca sa njihove zemlje, čak i koristi izolaciju usljed pandemije da to čini. U Jerusalemu, u kojem se udruženim snaga, a raditi na judaizaciji naselja i smanjenju broja palestinskih stanovnika, nastavlja se uništavanje palestinskih kuća, usprkos pandemiji. Izraelski režim tvrdi da su ove zgrade ilegalne kako bi opravdao njihovo razaranje, a Palestincima uporno odbijaju izdati dozvole za gradnju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Rušenje se također koristi kao metoda kolektivnog kažnjavanja porodica palestinskih političkih zatvorenika, posebno na Zapadnoj obali. Usred ove pandemije, ova okrutna praksa čini pozive izraelskih vlasti da se „ostane kući“ apsurdnim.

Slično tome, izgradnja ilegalnih naselja širom Zapadne obale nije zaustavljena i prisutna je bojazan da će de jure pripajanje mnogih predjela biti ubrzana u ovim okolnostima, posebno sada kada se Benjamin Netanyahu sprema da predvodi narednu vladu.

Prošle sedmice su zabilježena tri slučaja u kojima su ilegalna izraelska naselja srušila palestinsko vlasništvo, a primjetan je porast broja napada na palestinsko vlasništvo.

Pucanj u glavnu 15-godišnjaka

Ranije ovog mjeseca su Palestinci iz sela Beita blizu Nablusa održali mirni protest u pokušaju da zaštite zemlju koju kradu doseljenici. Izraelske sigurnosne snage su izašle na teren da pokriju doseljenike i u tom procesu su upucali u glavu 15-godišnjeg Mohammeda Hammayela, na mjestu ga usmrtivši.

Mnogi su u historijskoj Palestini zabrinuti da će Izrael iskoristiti COVID-19 kao izgovor da ostavi na snazi nove ograničavajuće mjere čak i nakon što pandemija bude gotova i da će spriječiti Palestince da se odupru oduzimanju njihovog zemljišta. U vrijeme kada je svijet fokusiran na pandemiju, a izraelski režim ima punu podršku američke administracije da radi kako mu je volja, izraelsko agresivno širenje čini se neizbježnim.

Ipak su kroz decenije Palestinci pokazali nevjerovatnu snagu, hrabrost i sumud (istrajnost) pred velikim nedaćama. Dok izraelski doseljenički kolonijalni ekspanzionizam ne miruje, ne miruje ni palestinska istrajnost. Kako je napisao palestinski pjesnik Tawfiq Ziyad:

U Liddi, u Ramli, u Galileji,

mi ćemo ostati.

Kao zid na vašim prsima,

a u grlu vam

kao komad stakla,

kaktusov trn,

A u očima vam

pješčana oluja.

Izvor: Al Jazeera

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.