Smrtna kazna u Izraelu: Poređenje nacista i Palestinaca

Palestinski demonstrant tokom protesta na kojima se traži oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora (Reuters)

Prije 57 godina, Adolf Eichmann, zloglasni nacistički SS lider i „arhitekta“ Holokausta, osuđen je na smrt na Okružnom sudu u Jerusalemu. Osuđen je po 15 tačaka zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i zločina protiv jevrejskog naroda. Nekih šest mjeseci kasnije, 1. juna 1962. godine, obješen je nakon što je iskoristio sve žalbene mogućnosti.

Iako je izraelska država naslijedila kazneni kod Britanskog mandata, koji uključuje smrtnu kaznu za neke zločine, 1954. je Knesset glasao da se ona odbaci u svim slučajevima sem za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločine protiv jevrejskog naroda. Kao rezultat ove odluke, do danas, izraelski civilni sudovi koriste smrtnu kaznu samo za Naciste i saradnike sa Nacistima osuđene za činjenje zločina tokom Holokausta, dok vojni sudovi izriču ovu kaznu ako odbor od tri sudije jednoglasno izrekne ovu kaznu.

Eichmann je tako jedina osoba koja je osuđena na smrt u Izraelu – kazna koja je imala veliku podršku zbog zloglasne uloge SS vođe u Holokaustu. Zaista, autorica i filozof Hannah Arendt koja je prisustvovala suđenju, opisala je Eichmanna kao otjelovljenje „banalnosti zla“.

Već dugo vremena, trenutni aranžman koji dozvoljava smrtnu kaznu samo u ekstremnim okolnostima i uz jednoglasno odobrenje troosobnog odbora prihvaća većina. No, u posljednje vrijeme su sve glasniji oni koji su za smrtnu kaznu protiv palestinskih demonstranata.

Gašenje otpora okupaciji

Politička snaga iza pokreta za smrtnu kaznu je stranka bivšeg ministra odbrane Avigdora Liebermana Yisrael Beitenu, mala ali utjecajna desničarska partija koja je dovela na ivicu propasti krhku koalicionu Vladu premijera Benjamina Netanyahua zbog povlačenja podrške nedavnom prekidu vatre u Gazi. Oni su predložili zakon kojim bi smrtna kazna postala uobičajena kazna za one koje nazivaju „palestinske teroriste“.

Ranije ove godine, Netanyahu je naveo kako će podržati ovaj zakon, istakavši kako „postoje ekstremni slučajevi ljudi koji vrše užasavajuće zločine i koji ne zaslužuju živjeti. Oni moraju osjetiti svu težinu zakona“.

Zakon, odnosno amandman postojećem, prošao je prvo čitanje početkom godine u januaru. Trenutno je na pravnom pregledu u Knessetu, a potom će morati proći drugo i treće slušanje prije nego bude izglasan u zakon. Premda se čini kako je odluka Yisrael Beitenua da napusti vladajuću koaliciju usporila napredak zakona, uz podršku premijera Netanyahua lično, on ima dobre šanse da bude usvojen.

Ako prijedlog postane zakon, on će omogućiti izraelskom Vojnom sudu na okupiranoj Zapadnoj obali (uključujući Istočni Jerusalem) da izrekne smrtnu kaznu osuđenima za terorizam, i to sa prostom većinom sudskog odbora. Drugačije rečeno, ovaj amandman neće samo dati zeleno svjetlo vojnim tužiteljima da traže smrtnu kaznu, već će normalizirati njeno korištenje mimo vanrednih okolnosti.

Lieberman i druge pristalice zakona opisuju ga kao mjeru zastrašivanja za one koji žele vršiti „terorističke“ napade. No, u stvarnosti je ovaj zakon napad na palestinske političke zatvorenike i pokušaj gašenja otpora okupaciji.

Poređenje Nacista i Palestinaca

Ono što posebno izaziva nemir je činjenica da se kroz njega porede nacistički zločini sa Palestincima koji su uhapšeni i optuženi za terorizam u nezakonitom sistemu izraelskih vojnih sudova. Ovo je nelegalni sudski sistem koji ne bi smio djelovati na Zapadnoj obali uopće zbog međunarodnog prava. Direktor Asocijacije za pomoć palestinskim zatvorenicima i ljudska prava (Addameer) Sahar Francis objašnjava, okupaciona sila ne smije se miješati u pravne probleme na okupiranim teritorijama i Knesset svakako ne smije izglasavati nove zakone na okupiranim teritorijama.

Pored činjenice da je nezakonit, sistem vojnog suda se često naziva kao „kengur sud“ koji ne omogućava pravičan pravni proces i ima stopu od 99,9 posto presuda. Često sudi i izriče kazne djeci – najmanje 8.000 presuda od 2000. godine.

U ovom kontekstu, alarmantno je da Izrael sada razmatra davanje ovlasti svojim vojnim sudovima da osude palestinske zatvorenike na smrt, ali ne iznenađuje. Izraelski kolonijalni režim koristi globalno jačanje desničarske politike i fašizma gdje se takve drakonske politike pravdaju i ohrabruju.

Zapravo, Izrael je osudio Palestince na smrt na više načina ranije, od vanpravnih egzekucija, opsade, izgladnjivanja do kampanja bombardiranja. Ovo je jednostavno još jedan napor koji trebaju odbaciti svi koji poštuju osnovna ljudska prava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera