Nikki Haley neće nikome nedostajati u Palestini

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley će napustiti poziciju do kraja godine (EPA)

Piše: Ramzy Baroud

Iznenadna ostavka američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley 9. oktobra izazvala je dosta nagađanja o njenoj motivaciji i njenim političkim ambicijama. Ali za Palestince – i zasigurno, za mnoge druge male nacije koje je napadala Haleyina ljutita diplomatija u protekle dvije godine – ova vijest je donijela trenutni osjećaj olakšanja.

U protekle dvije godine i devet mjeseci, Haley je sretno predvodila zlobna nastojanja Trumpove administracije da potkopa palestinsku borbu za prava i samoopredjeljenje, bljuvajući mržnju protiv Palestinaca i pjevajući hvalospjeve Izraelu na svakoj prilici koju je dobila. Ne može postojati racionalno objašnjenje za Haleyinu apsurdnu ogorčenost prema Palestincima i ljubav prema Izraleu, osim čistog oportunizma.

U svom bestseleru Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće, Michael Wolff opisuje Haley kao “oportunisticu” koja je “ambiciozna kao Lucifer”. Sudeći po njenoj karijeri, vjerovatno to i jeste.

Haley je bila gotovo potpuno nepoznata, čak i u domovini, kada ju je predsjednik Trump odabrao da bude lice američke diplomatije u UN-u početkom prošle godine.

Guvernerka Južne Karoline u dva mandata

Rođena je u imigrantskoj indijskoj porodici, a karijera Nimrate “Nikki” Haley kao računovođe zadobila je nekoliko neočekivanih zaokreta što je dovelo do tog da je bila guvernerka savezne države Južne Karoline dva mandata. Ako je ona bila odgovarajuća za tu poziciju, sasvim sigurno nije bilo kvalifikovana da postane vrhovni američki vanjskopolitički predstavnik u najvažnijoj međunarodnoj instituciji na svijetu.

Čim je potvrđeno njeno imenovanje na novu poziciju, razvila je takav stav koji će biti pamćen među Palestincima kao najagresivniji i najarogantniji među svim američkim izaslanicima u UN-u od uspostavljanja Izraela i uništenja Palestine 1948.

Moglo bi se reći da je Haleyino antipalestinsko ponašanje u UN-u prirodni ishod produbljivanja američke podrške za Izrael.

Istina je, američko-izraelski pakt u UN-u star je koliko i Izrael. Ali posljednje dvije decenije su ovaj odnos odvele na nove visine. Već pristrasan američki stav o izraelskoj okupaciji Palestine i drska upotreba ovlasti veta da se zaštiti Izrael od međunarodne kritike dostigla je zenit tokom mandata ambasadora Georgea W. Busha u UN-u, Johna Negropontea (2001-2004).

Momentalno odbijanje kao doktrina

“Negroponteova doktrina” – momentalno odbijanje, i ako je nužno, stavljanje veta na bilo koju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja kritikuje Izrael – ostala je suština američke vanjske politike do danas, sa iznimkom Rezolucije 2334.

Obamina administracija se 23. decembra 2016. suzdržala od glasanja o rezoluciji koja je osudila izraelsku gradnju ilegalnih jevrejskih naselja u okupiranim palestinskim teritorijama. Obamin finalni čin, iako slab i neefikasan, prekršio je glavno načelo američke diplomatije u UN-u. Kako je očekivano, Rezolucija 2334 razbjesnila je Izrael i njegove pristalice u novoj Trumpovoj administraciji.

Nedugo potom, Haley je stigla u New York sa jasnim i hitnim mandatom: da ispravi “nepravdu” i potvrdi američku bezuvjetnu podršku za Izrael u UN-u.

Željna da razuvjeri Izrael da ga nije napustio Washington, Haley je pokrenula svoju proizraelsku kampanju na godišnjoj konferenciji Američkog izraelskog komiteta za javna pitanja (AIPAC) u martu 2017, koristeći bizaran jezik bez takta.

“U gradu je novi šerif”, najavila je ona pred 18.000 učesnika konferencije, zanesena uzbuđenjem.

“Ja nosim štikle. To nije za modnu izjavu”, izjavila je ona. “To je zato što ako ja vidim nešto pogrešno, udarit ćemo ih nogom svaki put”.

Vjerna svojim riječima

Pod “nešto pogrešno” Haley se referirala na bilo kakvu cenzuru Izraela, ili zahtijevanje odgovornosti i poštovanja za međunarodni zakon u UN-u, kao u Rezoluciji 2334, koju je ona opisala kao “udarac u stomak”.

SAD nema “većeg prijatelja od Izraela”, potvrdila je ona.

Haley je ostala vjerna svojim riječima. Pretvorila je UN u platformu za branjenje Izraela i demoniziranje Palestinaca i njihovih simpatizera u međunarodnoj zajednici.

“Haleyina doktrina” je išla dalje od Negroponteove jer je on bio ograničen na blokiranje rezolucija koje kritikuju Izrael. Haley, s druge strane, zalagala se za Izrael svakom prilikom i zajedno sa izraleskim ambasadorom u UN-u Dannyjem Danonom, ona je kovala zavjeru da kazni države i UN-ove agencije uključujući UNESCO i UNRWA-u, za priznavanje palestinskih prava ili pružanje pomoći za palestinske izbjeglice.

Haley, je stoga, pokušala upravljati UN-om iznutra – nagrađujući i kažnjavajući kako je smatrala prikladnim – da bi okončala ono što je ona čudno percipirala kao sistematsko napadanje Izraela od strane organizacije.

Pozvala na premještanje ambasade i prije Trumpa

Haley je prepoznala Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i pozvala je na premještanje ambasade svoje države prije nego je to Trumpova administracija zvanično uradila u decembru 2017.

“Glavni grad bi trebao biti Jerusalem i ambasada treba biti preseljena u Jerusalem”, rekla je ona desničarskoj Kršćanskoj televizijskoj mreži tokom intervjua u maju 2017.

U posjeti Izraelu u junu 2017, ona je optužila UN u pres konferenciji održanoj zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da “maltretira” Izrael. “Ako postoji nešto za što nemam strpljenja, to su nasilnici – a UN je bio takav nasilnik prema Izraelu jer je mogao”, rekla je.

Ideja, o navodnoj nepravednosti UN-a prema Izraelu, bila je u srcu Haleying iskrivljenog diskursa. Nekoliko mjeseci kasnije, u novembru 2017, govorila je zašto je posjetila Izrael:

“Otišla sam u Izrael da iz prve ruke vidim državu na koju UN troši polovicu svog vremena. Nažalost ne šalim se – to je apsurdno. Izgleda kao da pola vremena UN troši na Izrael a pola na druge 192 države”.

Naravno, da je Haley izdvojila vrijeme da razmisli o ovoj izjavi, shvatila bi da neriješena okupacija Palestine ne bi bila pitanje koje se stalno ponavlja u UN-u da nema slijepe i bezuvjetne američke podrške Izraelu. Ali naravno, takva introspekcija nema značaja za Haley, koja je nastavila svoju antipalestinsku tiradu mjesecima poslije.

Jedina nije shvatila međunarodni bijes zbog Gaze

U decembru 2017, ova samproglašena antinasilna diplomatkinja prijetila je onima koji su glasali za nacrt rezolucije koji je sponzorirao Egipat i koja je izražavala “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka u vezi statusa Jerusalema”. Ona je stavila veto na nacrt naravno, koji su podržale sve druge članice Vijeća sigurnosti, nazvavši glasanje “uvredom” koja neće biti zaboravljena.

Izraelski snajperi su 14. maja otvorili vatru na nenaoružane demonstrante na ogradi koja razdvaja opkoljenu Gazu od Izraela, ubivši više od 60 i ranivši hiljade. Haley je bila jedina članica Vijeća sigurnosti koja nije mogla shvatiti međunarodni bijes zbog jednog od najgorih masakara u posljednje vrijeme.

“Nijedna država u ovoj sali ne bi postupila sa više zadrške nego što je to Izrael”, održala je ona lekciju ambasadorima nedugo nakon što su upriličili minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve u Gazi.  

Dok je njen mandat u UN-u bio kratkog daha, njen utjecaj je bio razarajući i ostavio je ožiljke na međunarodnim nastojanjima da se donese pravda za Palestinu i za palestinsku vjeru u efikasnost UN-a sveukupno. I dok je Haley s pravom kritikovana od Palestinaca zbog ometanja međunarodnog prava, beskrajno su je slavili Izrael  i njegovi prijatelji u Washingtonu jer je “pravi prijatelj Izraela”.

“Ona je veliki šampion Izraela u Vijeću sigurnosti”, rekao je Elliott Abrams, neokonzervativac koji je služio kao zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost tokom mandata predsjednika Georgea W. Busha.

Američko-izraelska ljubavna afera

Nedugo nakon što je njena ostavka najavljena, Danon je govorio dobro o Haley jer je izazivala “antiizraelsku pristranost” u UN-u.

“Hvala ti za podršku za državu Izrael, koja je pomogla dovesti do promjene u statusu Izraela u UN-u”, napisao je Danon na Twitteru, dodajući nježnim tonom: “Hvala ti za blisko prijateljstvo i zajedničke puteve. Gdjegod da si, i dalje ćeš biti istinski prijatelj države Izrael”.

Američko-izraelska ljubavna afera u UN-u i njihov rat protiv palestinskih prava vjerovatno će ostati nepromijenjeni, čak i nakon Haleyinog odlaska.

Ona lično je načinila toliku štetu sa svojim napadnim taktikama da u Palestini sigurno neće nikome nedostajati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera