Šta Palestinci mogu očekivati od 2017?

Iz Abbasovog ugla, uspješno okončanje Fatahovog kongresa utire put za kadrovske promjene (EPA)

Palestinsko pitanje će vjerovatno dobiti iscrpnu medijsku pažnju u 2017. godini, ali će interna pitanja najvjerovatnije dominirati informativnom agendom, u odnosu na vanjske razvoje dešavanja. A do kraja 2017. okupacija Palestine neće biti okončana i svjetske sile će nastaviti sa ispraznom pričom o mirovnom procesu.

Međutim, palestinska strana će biti veoma aktivna. Iz ugla predsjednika Mahmouda Abbasa, uspješno okončanje Fatahovog kongresa utire put za kadrovske promjene kao i za neke napretke u vezi raskola između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i pokreta Hamas.

Poboljšanje odnosa između grupa, koje je nekad bilo obilježeno animozitetom, bilo je očito u danima uoči kongresa i tokom rasprava.

Sedmi kongres Fataha

Za razliku od prethodnog kongresa Fataha održanom u Bethlehemu 2009, ovaj put su Hamasovi sigurnosni zvaničnici dozvolili delegatima Fataha da napuste Gazu i odu u Ramallah.

A tokom kongresa su i Abbas i čelnik Hamasa, Khaled Meshaal, javno bili prijazni i ljubazni jedan prema drugom. Čelnik Hamasovog politbiroa je poslao poruku kongresu Fataha u kojoj im je čestitao na održavanju skupa i obećao da će zajedno raditi na pomirenju. Abbas je također odgovorio tako što je Hamas četiri puta u pozitivnom svjetlu spomenuo tokom svog glavnog kongresnog govora.

Ako se ovo približavanje nastavi, ono bi trebalo dovesti do velikog napretka u vezi implementacije sporazuma o pomirenju iz Meke i Kaira.

Ti sporazumi čine okvir za niz uzastopnih radnji koje se moraju desiti kako bi pomirenje uspjelo.

Koraci uključuju stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, održavanje Palestinskog nacionalnog vijeća (PNV) uz sudjelovanje Hamasa kako bi se radilo na dogovorenoj strategiji za ujedinjeno oslobađanje Palestine, te da se na kraju konačno održe parlamentarni i predsjednički izbori.

Kongresne odluke

U okviru kongresnih odluka Fataha, dogovoreno je da sastanak Palestinskog nacionalnog vijeća mora biti održan u narednih tri mjeseca. Već postoje glasine da su odbrojani dani aktuelne vlade Ramija Hamdallaha.

Sveznalice predviđaju da će vlada nacionalnog jedinstva biti formirana narednih sedmica ili mjeseci, a da će u nju biti uključene čelne političke figure iz Fataha, Narodnog fronta za oslobađanje Palestine (PFLP), Demokratskog fronta, te Narodne partije, kao i nezavisne frakcije kao što su Al-Mubadara (Palestinska nacionalna inicijativa) Mustafe Barghoutija te drugih.

Hamas će najvjerovatnije predstavljati nezavisni Palestinci koje će nominirati islamski pokret. Jednom kad nova vlada bude na vlasti, njena misija će biti pripremanje izbora.

PNV dvije decenije kasnije

Sazivanje Palestinskog nacionalnog vijeća će biti također značajan događaj u 2017. PNV se zadnji put okupio u Pojasu Gaze, a dijelovima sesija je prisustvovao američki predsjednik Bill Clinton.

Održana u aprilu 1996, 21. sjednica PNV-a je ovlastila osnivanje različitih institucija kao posljedica sporazuma iz Osla, te poništila sve klauzule koje su bile suprotne sa priznavanjem Izraela, koje su usvojene tokom konvencije 1993. godine.

Još je rano da bi se znalo gdje će se održati 22. sjednica PNV-a. PFLP i vjerovatno Hamas bi željeli da se održi izvan Palestine, ali je malo vjerovatno da će se to desiti. Ako bude prema Abbasovim željama, sjednica će se održati u Ramallahu, kako bi se izbjegao potencijalni politički pritisak susjednih arapskih zemalja na palestinske čelnike.

Ako vlada nacionalnog jedinstva bude formirana i ako se PNV održi uz uključivanje Hamasa PLO-u, najveća prepreka će biti održavanje izbora i da se omogući nesmetan prijenos vlasti bez obzira ko god da pobijedi.

Najsvježiji pokušaji da se održe lokalni općinski izbori su propali djelomično zbog poteza i optužbi različitih grupa. PLO je optužio Hamas da utječe na rezultate izbora tako što vrše pritisak na kandidate, dok je Hamas iznio slične optužbe na račun Fataha i onih koji su na vlasti u Ramallahu.

Nova lica?

Godina 2017. bi također trebala biti tranzicijska godina za dvije glavne palestinske političke grupe. Fatahovi najsvježiji izbori su promakli zatvorenog palestinskog čelnika Marwana Barghoutija i čelnika Palestinskog nogometnog saveza Jibrila Rajouba na dvije vodeće pozicije unutar Fataha.

I dok Abbas ne planira da napusti političku scenu, ova godina će pojasniti figure koje će biti spremne da zauzmu njegovo mjesto kad jednom ode. Abbas je više puta insistirao da ne planira da se kandidira na nekim budućim izborima. Zbog toga, ako se izbori održe nekad u 2017, trebali bismo vidjeli neka nova lica.

Hamas će također doživjeti promjene. Meshaal nije kandidat za aktuelne Hamasove shura izbore koji se održavaju u Gazi i u inostranstvu. Izbori se održavaju u kvazitajnom obliku iz sigurnosnih razloga, ali je pažnja data bivšem palestinskom premijeru Ismailu Haniyehu, koji je predvodio prohamasovu listu koja je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima 2006. godine.

Iako će palestinska arena biti ispunjena brojnim internim bitkama i promjenama, malo se može očekivati na planu glavne palestinske borbe usmjerene ka okončanju izraelske okupacije. Malo je vjerovatno da će se takav napredak ostvariti na ovom polju dok Izrael ima Benjamina Netanyahua za premijera, a SAD Donalda Trumpa za predsjednika.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera